Съвети за пожарна безопасност в домашни условия

OFFNews 25 октомври 2019 в 16:23 5802 0

Дали от претоварване на електрическата мрежа, от изоставен кухненски електроуред или от паднала на земята цигара - пожарите могат да възникнат във всеки момент, застрашавайки дома ни и най-вече - живота и здравето на нас и нашите близки. В добавка климатичните промени, наблюдавани през последните години и повишаването на температурите през лятото правят заплахата от пожари по-реалистична от всякога.

“От Амазонската джунгла, до Сибир - огнената стихия все по-често е в новинарските емисии. Случаите на сериозни пожари в България и региона също зачестяват, което прави все по-важно да бъдем подготвени за защита на своите домове и най-вече - на близките ни хора. Грижата за пожарната безопасност трябва да започне от всеки отделен човек и всеки дом, а познаването на основните мерки, с които може да се предотврати избухването на такова бедствие, може да спаси живота на мнозина” - споделя Янко Боев, управител на българското дружество Пожарна защита ООД.

Екипът на фирмата публикува набор от съвети за пожарна безопасност в домашни условия.

Как да намалите риска от пожар в кухнята

Повече от половината домашни пожари възникват в кухнята и взимайки предвид множеството електроуреди, които се ползват там, това съвсем не е изненада. Има обаче редица превантивни мерки, които бихме могли да предприемем, за да намалим риска от инциденти по време на готвене.

От Пожарна Защита ООД съветват да наблюдавате децата си и да не ги оставяте сами в кухнята. Съхранявайте кибрита и запалките на недостъпни за тях места като по възможност използвайте устройства за подаване на искра за възпламеняване на газови котлони, които са по-безопасни, тъй като при тях няма пламък, съветват още от дружеството.

При излизане от кухнята, махнете тиганите и тенджерите от котлоните или намалете мощността им максимално като избягвате да оставяте стърчащи дръжки. Ако сте приключили с готвенето, винаги проверявайте дали сте изключили уредите за готвене.

Ако носите широки дрехи, те лесно могат да се запалят, така че най-добре е да готвите, облечени в кухненска престилка. Парцалите и кърпите, с които почиствате, също е добре да съхранявате далеч от котлоните, скарите и тостерите в кухнята.

Дръжте кабелите на електрическите уреди далеч от вода и редовно почиствайте натрупаните по тях мазнини, тъй като те могат да доведат до възпламеняване.

В случай, че тиганът пламне, изключете котлона. Ако имате пожарно одеяло, може да го хвърлите върху него. Не е добра идея да го гасите с вода или с воден пожарогасител, информират още от Пожарна защита ООД. Ако не успеете да се справите с пожара в първите секунди, най-добре е да излезете на безопасно място и да се обадите на телефон 112.

Как да избегнете пожари, причинени от електричество?

Този тип пожари най-често са свързани с претоварване на електрическата мрежа, наличие на оголени кабели или ползването на преносими електроуреди.

За да предотвратите много от заплахите, уверете се, че всички мощни уреди като пералните и фурните, са включени в контактите сами и в никакъв случай не ги включвайте на един разклонител, тъй като може да го претоварите.

Наблюдавайте дома си за уреди с оголени или стопени кабели, за следи от обгаряне или горещи щепсели, както и за мигащи лампи или бушони, които падат без явна причина и своевременно се погрижете за тяхната подмяна с нови. При възможност изключвайте уредите от щепселите.

Ако използвате преносими печки, опирайте ги на стената, за да не могат да паднат и ги дръжте далеч от завеси и мебели. Никога не сушете дрехите си на тях.

Цигарите и свещите

са една от най-често срещаните причина за възникване на пожар в битова среда. За да избегнат инциденти с фатален край, на пушачите се препоръчва никога да не пушат в леглото и винаги да използват пепелник, а не кофи и други съдове.

Не е препоръчително също да пушите, когато сте изморени или под въздействието на лекарства, тъй като може да заспите с горяща цигара, която може да падне на килима или вестника и също да предизвикат инцидент с трагичен край.

Важно за вашата безопасност е да не оставяте горящи свещи без наблюдение, като по-добре е да ги изгасяте с щипци или лъжица, тъй като при духането могат да се разпространят искри.

Противопожарни средства вкъщи

Сред най-разпространените противопожарни средства у дома са топлинният детектор, пожарното одеало и пожарогасителят.

Над 80% от домовете на запад са оборудвани с автономни детектори за дим и топлина. Статистиката сочи, че наличието им намалява наполовина вероятността за фатален край при пожар.

Пожарното одеяло от своя страна е особено ефективно при пожари в кухнята, където просто като го хвърлите върху пламъците, то отнема кислорода и „задушава“ пожара.

Ако се чувствате уверени при работата с пожарогасител, той може да се окаже най-ефективният начин за справяне с пожара у дома. Експертите на фирма Пожарна Защита ООД препоръчват пожарогасител тип АВС /за всички класове пожари/ с минимален капацитет 2 кг. Особено важно е да разполагате с пожарогасител, ако в дома си се отоплявате на твърдо гориво, подчертават още от фирмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови