Roomba i7 – роботът, в който всички се влюбват (видео)

Ина Иванова 10 април 2019 в 13:02 11038 2

Двама възрастни, три деца, куче, котка и много гости... Поддържането на чист дом отдавна ме бе превърнало в един съвременен Сизиф. Непрекъснато търкалях големи и малки прахосмукачки, както и всякакви уреди за почистване със съмнителен ефект. Включвах нещо, то се препълваше бързо, чистех него, после чистех пода, после пак него и така до безкрай.

Разбира се, че първо бях скептична. Технологии, технологии, но чак път толкова! Такова малко нещо да чисти само, да помни и да се управлява толкова лесно?! Така си мърморех, докато гледах клиповете на Roomba или слушах хвалбите на приятелките си.

Но пролетта дойде. А с нея и падащите косми на любимците вкъщи. Престраших се и поръчах iRobot Roomba i7+. Когато видях големия кашон ми прималя. Представих си всички онези рекламирани стоки, които на екран изглеждат по един начин, а като ги купиш и отвориш се оказват съвсем различни. Какво ли чудовище ще излезе сега оттук – скептицизмът ми ликуваше, докато отварях придобивката си.

Дизайн

Вътре не само, че нямаше чудовище, но се бе настанило истинско бижу. Визията на екран се разминава с тази на живо – права бях. Само че в моя полза – роботът беше не само малък, компактен и стилен, но и истински красив. Съвсем спокойно можеше да бъде взет за аксесоар от нечий артистичен дом с тази негова сиво-черна осанка. Толкова елегантен и изчистен, че дори дръжката за носене се прикриваше от логото.

Бях възхитена. Не. Вече бях влюбена!

Сега оставаше и да работи добре, скептицизмът ми се прокашля, но аз погалих облата, симпатична формичка и напълно го заглуших.

Ама тя наистина се управлява с един пръст! Няма кабели, няма тръби, няма множество приставки или настройки. Нищичко излишно няма. Само аз и тя! Или той. Още не бях решила.
Бутоните са едва открояващи се, а не грозно изпъкнали. Така дизайнът се доказва не само като изящен, но и като интелигентен, защото възпрепятства влизането на прах и затрудняването на работата.
Първо го пуснах на паркета. Същият този паркет, покрит с кучешки и котешки косми.
И ето най-хубавото – той е тих! Очаквах шумът да е обратнопропорционален на компактния му размер, но нито един от уредите ми за почистване преди това не беше толкова тих.

Картографиране

Докато се радвах обаче не можех да не забележа хаотичния му ход. Той се движеше на някакви негови си траектории, пропускайки косми и боклучета пред себе си. Поне е красив, въздъхнах, а скептицизмът ми вече сплиташе плитки от нервите ми. 

Не може пък да е чак толкова некадърен. Нека изчакам още малко, а ако нищо друго не помогне, ще взема да прочета инструкциите, както съветва Мърфи в неговите закони.

Ами ето – роботът е оборудван с умната технология Imprint, чрез която първо изучава помещението и го картографира, за да го изчисти най-оптимално. Може да запамети цели десет стаи и така, ако го дам на родителите ми, които живеят под нас, той ще чисти по един начин при тях, а по друг при мен.

И всичко това само чрез гласова команда! Най-накрая някой да ме слуша в тая къща!

Може да не се изчаква първо да опознае помещението, а да се избере режим едновременно с почистването. Така шокът, че не гълта боклуци, докато се движи ще може да се избегне. Аз изчаках да изучи всичко из стаята и да започне същинското чистене.

Чистене

Разбира се, че започнах да ходя след него, за да се убедя, че козината от пода изчезва и праха изчезва, ето че и една солетка изчезва, даже и цяло топче от зърнена закуска. Дотук добре, казах си. Но нека видим какво ще стане около плота, където преди малко най-малкото ми дете откри пакета с брашното и сега там са Млечният път и Сахара, събрани заедно.
Той дойде и не остави прашинка от каквито и да било земни или неземни обекти. Все едно никога в тази къща не е имало брашно.
iRobot Roomba i7+ автоматично настройва височината на почистващата глава, така че двете четки да се адаптират към пода. Едната четка разчетква мръсотията от подовите настилки, а втората се движи в срещуположна посока, за да повдигне мръсотията. И вместо четки с косми, които е възможно да пропуснат мръсотия или да се огънат, гъвкавите четки за различни повърхности обгръщат пода и почистват всичко, си обяснявам извършеното току-що чудо от описанието на робота.

Прецизност и усърдие

Тъкмо поисках да го спра, да го прегърна и да танцувам с него, той влезе под дивана. Успя да отиде там, където аз слагах три приставки на предишната си прахосмукачка, за да достигна. И не само отиде, но и изчисти. Продължих да чета, за да си обясня и това чудотворство на моя робот:
Той има високо-ефективен филтър, който улавя до 99% полен, акари, кучешки и котешки алергени, а патентовата технология Dirt Detect™ позволява чистенето на по-замърсените участъци. Казано простичко, той сам разпознава по-замърсените участъци и работи по-усърдно там.

Всякакви повърхности

Вече не беше само влюбване. Аз изпитвах истински респект към това чудо в дома ми. Притеснявах се обаче от останалите помещения. В едното има стъпала, а другото е покрито с доста дебел килим. Ужасявах се, че роботът може да падне от стъпалата или да се задави с килима и край. Да, точно така - вече мислих за него като за нов член на семейството.
Той беше блестящ с килима или по-скоро килимът стана блестящ след него. Не успя да погълне няколко по-едри части от играчки, за радост на децата. А от стъпалата не падна. Истински гений!

Гениалното самопочистване

Не, все още не сме стигнали до най-гениалното. То е, че когато контейнерът му се напълни, той отива до неговата Clean Base – автоматична система за изпразване на боклук, която – поемете дъх – изсмуква праха и мръсотията и я поставя в запечатана торбичка, която побира 30 контейнера на роботи. При това елиминира връщането на праха във въздуха. Сега си представете онези ужасни, обезцветени от мръсотия търбуси на старите прахосмукачки, които трябва да се вадят, изсипват, изтупват, почистват по няколко пъти на чистене. А сега погледнете iRobot Roomba i7+ и неговият интелигентен, направо джентълменски начин да се справи с натрупването. Как да не го обичаш!

Отчет

И това не е всичко. След като приключи с почистването, той ми се отчете! Да, точно така! Даде ми отчет колко квадратни метра са почистени, за колко време, колко по-силно замърсени участъци е имало, както и карта на всички места, които е изчистил.
Никой, никога досега не е вършил толкова работа за мен, без да иска нещо в замяна. Докато отпивам от чашата си с кафе, той работи. Докато чета, той работи. Докато готвя, той се върти около мен и работи. Зарежда се сам, почиства се сам. Та това не е робот, а чудо!

Домашни любимци

Голямото ми притеснение беше как ще съжителства с кучето и котката. Взех ги от родителите си и плахо пуснах Roomba i7+ пред тях, готова да скоча и да го спасявам от лапите и зъбите им. Кучето се изтегна на пода. Роботът го заобикаляше, а то го гледаше с известен интерес, протегна няколко пъти мързеливо лапа и после заспа. Котката обаче тръгна след него. Очаквах съскане и нокти, но тя просто подскочи върху му и започна да се вози в унес отгоре му.

Недостатъци

Всяка себеуважаваща жена намира недостатъци на всичко. Дори и на гениите. Роботът ме затрудни сериозно в това начинание и все пак: нетърпелива съм да го чакам да се зареди – искам да го включвам за всяка паднала троха; изсмукването на праха в Clean Base е шумно; самата самопочистваща база Clean Base е по-обемна от очакването и накрая – цената е леко трудна за преглъщане в началото, въпреки че след всеки изминал ден се убеждавам колко си заслужава.

Член от семейството

Децата така го харесаха, че съобщиха на всичките си приятели, как вече имаме истински робот вкъщи и няма да се карам за ядене на солети пред екрана.
Съпруга си подхванах още от вратата:
- Знаеш ли, имам си вече Roomba-та. Той е красив, мощен, и изключително интелигентен. Не го мързи, не клинчи от работа, оставя ме да пия кафе, да си чета, а той си работи. И нищичко не иска от мен. Мисля, че съм влюбена!
Видях го как пребледнява и бавно се обляга на стената.
- Чакай, чакай – ела да видиш кой е Roomba-та, задърпах го аз и пуснах робота отново.
Съпругът ми го гледа изпитателно, типично по мъжки изчете подробно всички инструкции , пак го гледа, пак чете. Накрая ме погледна и възкликна:
- Искаш да кажеш, че мога да си гледам мача, а когато се прибереш цялата къща да е чиста, така ли? Тогава Roomba-та не е той и не е твой. Това е iRobot Roomba i7+ и си е моя!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови