Полилей за спалня и полилей за кухня - може би най-трудния избор на осветителни тела

OFFNews 16 октомври 2022 в 11:24 4196 0

осветление

Снимка lightluxury.bg

Осветление.

Полилеят е основно осветително тяло в един дом, обществена сграда или офис. При избора му е важно да се знаят някои основни правила, независимо дали избираме полилей за хол, полилей за спалня или полилей за заседателна зала. Все повече се налага тенденцията да се постявят полилеи не само в хола, но и в другите помещения в къщата. Тази мода значително обогатява интериора и създава неповторимо усещане за индивидуалност на всеки дом.

Това, от своя страна е предпоставка производителите да създават по-големи серии осветителни тела за таван, като предвиждат няколко вида полилеи – един, например с 5 или повече крушки за хола или всекидневната, втори с 3 за кухнята или спалнята и дори трети с по-различно разположение на източниците на светлина за трапезарията.

Обикновено най-големият и най-орнаментиран полилей се предвижда за хола, а по-малките - за по-малките жилищни помещения, като: трапезария, спалня и кухня. Обикновено за кухнята се избира полилей, при който осветителните тела са разположени в редица, а за полилей за спалня се търси осевосиметрично осветително тяло, което разпределя светлината равномерно в цялата стая.

Може би, изборът на полилей за спалня и кухня е един от най-трудните избори, когато се решава как да се освети един дом. Това е така, заради специфичните дейности, които се извършват обичайно в кухнята и спалнята и поради необходимоста от съчетаване на основните осветителни тела за таван в тези помещения с допълнителните източници на светлина, които да хармонизират светлинната картина.

Съвременото лед осветление, което предоставя значително повече възможности за светлинно решение на едно помещение, само допълнително усложнява този избор. Понякога светодиодите са вградени в самата конструкция на осветителното тяло, което позволява то да е в сложна и красива форма, а понякога това са лед лампи, които заместват старите енергонеефективни крушки с нажежаема жичка. Както знаем led лампите в последните години предизвикаха истинска революция в осветлението, поради своята икономичност и дълъг живот и сега са навсякъде.

Дали ще изберете класически полилей, лед полилей или някакъв вид плафониери за таван, които също намират място в тези две помещения – всичко е въпрос на стил и лични предпочитания.

Впрочем, трябва да се обърне специално внимание на факта, че спалнята и кухнята имат диаметрално противоположни изисквания за типа осветителни тела.

Докато за спалнята търсим по-меко, приглушено осветление, което създава усещане за романтика, уют и интимност, а това се постига чрез димиране на светлината или дори до промяна на нейния цвят, то за кухнята, която е по-скоро работно място, отколкото място за почивка, се изисква ярка, силна светлина, без сенки, която да освети добре работните повърхности и да позволи безопасна работа с режещи инструменти и електрически уреди.

Затова, ще ви направи впечатление, че в кухнята има няколко вида осветление – от основното, което може да е полилей за кухня или акцентното, което често е лед осветление под надстройките на кухненските шкафове и се стигне до насоченото осветление, осигурено от спот лампи на по-стратегическите места в помещението. Всички тези видове осветление имат за цел да осигурят правилната светлина във всяко кътче на кухнята, защото добре подбраните осветителни тела създават добро настроение, позитивна атмосфера за дълги години напред, създават усещането за простор и правят малката кухня да изглежда по-голяма и уютна.

При търсенето на полилеи, плафониери за таван и други осветителни тела, трябва да сте сигурни, че имате голям избор от качествени и съвремени осветителни тела. Това може да ви го осигури единствено голям и с утвърдено име магазин за осветление, който работи с реномирани европейски фирми с дългогодишни традиции в производството на осветителни тела. В малък магазин с неголямо разнообразие или неспециализиран магазин от някоя от веригите за обзавеждане на дома, където покрай мебелите, плочките за баня и боите, предлагат и осветителни тела, очевидно няма, нито да получите компетентна консултация, нито ще направите качествен избор. Още по-малко ще видите най-новите модели доставени от водещите фирми производители.

Затова, когато купувате осветление, направете го от специалистите. По този начин ще решите проблема с един от най-трудните избори на осветителни тела – този за спалнята и кухнята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!