Лампиони и настолни лампи – подценяваните осветителни тела

OFFNews 16 декември 2021 в 17:45 4199 0

От всички осветителни тела в един дом има една категория лампи, които често са недооценени. Това е групата на свободно стоящите и не изискващи монтаж, лампи, те са:

• лампиони
настолни лампи

Често пренебрегвани, те в много голяма степен допринасят за интериора и уюта на жилището и са последния щрих към съвременното обзавеждане. За да направите от къщата си дом трябва да ги имате.

Лампион

Лампионът, наричан още правостояща или подова лампа, е най-високото свободно стоящо осветително тяло. Той е и най-подценяваното осветително тяло, но може да допълни осветлението на дома по един неповторим начин. Едно от предимствата му е, че можете да избирате къде да го поставите и да сменяте мястото му, според нуждите от осветяване на помещението.

Имате възможност да избирате лампион с насочено осветление или с дифузно. Обикновено той е висок от 1.20м до 2м, но има и изключения. Може да е с една или повече лампи или да е с интегрирани светодиоди. Обичайното място на лампиона е в хола, всекидневната или спалнята, но при достатъчно големи пространства, може да се постави и в някое от преходните помещения.

Когато подреждате интериора в жилището си често остава едно празно ъгълче. Вариантите са там да се постави икебана, саксия с растение или лампион. Предимството на лампиона е, че е допълнителен източник на светлина, който не изисва пробиване, къртене и специален монтаж – поставяте, включвате и готово! Ако искате дома ви да е стилен, изискан и уютен, дизайнерите съветват да включите лампион в интериора.

Настолни лампи

Настолните лампи са няколко вида. Има лампи за бюро с насочено осветление, които служат за концентриране на вниманието при работа, а има и лампи с дифузно осветление, които допълват светлинната картина и обогатяват интериора на дома. Има и настолни нощни лампи, поставени до леглото за четене или като дежурно осветление. Има също така и настолни лампи, които са специално конструирани за козметични салони. При тях понякога в средата е поставено огледало, а осветлението е около него. В зависимост от това, какво искате да осветите с настолната лампа ще изберете и нейния вид.

Настолните лампи за бюро са с насочваща се глава и въртящо се рамо, за да имате възможност да настроите светлината според желанието си. За да избегнете нежелани сенки при работа, в зависимост от това дали сте левичар или пишете с дясната ръка, трябва да поставите работната лампа от другата страна. Така тя ще осветява работната зона без да ви заслепява или да създава сенки. Съвременните настолни лампи имат фукция за димиране, често в основата е инсталирано базжично зареждане на смартфон или имат USB порт, а при някои има дисплей, който показва температурата в помещението, влажността, дата, ден и час.

Настолните лампи за дифузно декоративно осветление създават настроение и придават неповторим стил на помещението. Добре е те да са комбинирани в серия, включваща полилей, аплици, лампион и плафон. Така ще имате осветление в един стил в целия дом. Настолната лампа с дифузно разпределение на светлината създава локално осветление, което подчертава красотата на мястото, на което е поставена. Изборът от такива лампи е наистина много голям и можете да избирате между материал, цвят, форма, размер, абажур и аксесоари, както и между класически, модерен, винтидж или романтичен стил.

Нощните настолни лампи, които избирате зависят от функцията, която искате да изпълняват и разбира се, от стила на спалнята. Ако искате допълнителна светлина, която създава уют и комфорт, ще изберете декоративна нощна лампа с дифузер, който меко разпръсва светлината, без резки сенки и голяма яркост. Ако обичате да четете вечер в леглото, ще изберете нощна лампа, която е със насочена светлина – спот лампа. Нощната настолна лампа също е добре да е в една и съща серия с другите осветителни тела в стаята. Повечето утвърдени производители на осветителни тела предлагат серия от лампи в един стил. Вариант на нощна настолна лампа е тази, предназначена за детска стая. Обикновено тя е с по шарен, забавен дизайн, в който са включени много цветове или е във вид на коте, мече и др. Изработена е от нечуплив материал и често е с вградени светодиоди, за по-голяма безопасност.

Преместваемите лампи за дома, като лампионът и настолната лампа, допринасят за стила, изискаността и общото излъчване на интериора и ако искате повече уют и красота в жилището си, непременно трябва да ги включите при изборът на осветителни тела за основните помещения в едно обзавеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови