Как интелигентните домове променят индустрията за интериорен дизайн

OFFNews 05 март 2021 в 13:43 4013 0

Основната концепция на интериорния дизайн се състои в създаването на среда, която е ергономична, естетически приятна и комфортна за използване. Функционалността и подобреното качество на живот винаги са били двата ключови компонента на интериорния дизайн.

Интелигентният интериорен дизайн е нова и популярна тенденция, която се радва на все по-голям интерес от потребителите. Заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио - Антония Саранеделчева ще ви запознаем малко по-отблизо с умните интериори и как можете да използвате смарт технологиите, за да създадете лесни за ползване, енергийно ефективни пространства и да увеличите стойността на вашите имоти.

Какво представляват смарт интериорните дизайни?

Умните домове са „следващото голямо откритие“, както някога са били Интернет, колите и крушките.
Умните домове вече не са само за включване на музика или включване на цветна светлини във вашата кухня. В наши дни интелигентните системи могат да научат вашите навици и да ги използват, за да спестят енергия в дома ви, да подобрят качеството ви на живот и да направят дома ви по-ефективен.

Смарт устройствата могат да бъдат програмирани спрямо дейностите на едно семейство и могат да работят с настроенията на хората, за да създадат различни атмосфери в определени пространства. Това дава повече възможност и свобода на интериорните дизайнери да създават за клиентите си силно адаптивен и персонализиран интериор, базиран не само на техните общи предпочитания и вкусове, но и на техните графици и начин на живот.

Осветление, ориентирано към човека

Осветлението играе решаваща роля за създаването на пространства, на които собствениците на жилища се радват и в които се чувстват добре. Оказва значително влияние върху нашето настроение, концентрация и дори апетит. Слабото, индиректно и топло осветление може да създаде усещане за по-комфортно и уютно пространство, което кара хората в него да се чувстват по-спокойни. Синята светлина през деня може да ни даде допълнителна енергия и да ни направи по-фокусирани върху нашите задачи.

Интелигентни завеси

Като продължение на темата за решаващото влияние на светлината върху нашето настроение и благосъстояние, нека се докоснем до интелигентните завеси. Естествената светлина, влизаща в дадено пространство в точното време, може да помогне за подобряване на атмосферата и използваемостта на стаите. Смарт завесите използват предварително зададен график или дори време на изгрев и залез, за да събуждат внимателно собствениците си със слънчеви лъчи сутрин или да помагат да се създаде уединена атмосфера за сън вечер.
Интелигентните завеси също могат да направят домовете ви по-безопасни. Те разполагат с режим за симулация на присъствие, който отваря и затваря завесите през определени периоди от време, когато никой не е вкъщи, така че външни лица не могат да разберат кога собствениците са на почивка.

Интелигентните завеси също могат да помогнат за намаляване на сметките за енергия, тъй като те действат като естествена бариера, която поддържа топлината в дома. Системата използва геолокационни данни от вашия телефон, за да знае кога сте напуснали дома си - тогава е време да затворите завесите. Това помага да се запази топлината през лятото и да се изолира през зимата.

Звук във всяка стая

Независимо дали работите в гаража или готвите в кухнята, музиката е задължителна за създаване на правилната атмосфера. Но понякога може да бъде предизвикателство интегрирането на аудио системи в проекти за смарт интериорен дизайн и лесното им управление.
Използвайки почти невидими или проектирани по поръчка високоговорители, които съответстват на дизайна и декора, вие ще можете да се насладите на висококачествена музика в целия дом, както и навън.
Няма ограничения за начина, по който тези системи могат да се използват. По този начин вие определяте в кои стаи да пускате музика и в кои не. Нещо повече вие можете да решавате каква музика къде да пуснете – дали да бъде една и съща в желаните от вас стаи или пък да бъдат различни мелодии във всяко пространство. По този начин можете да се наслаждавате на любимата си музика докато сте под душа или да слушате актуалните новини по време на закуска. А за да бъде максимално лесно всичко това, цялата система се конфигурира и контролира с един лесен интерфейс.

Смарт уреди

Домакинските задължения никога не са били толкова интересни. Интелигентните уреди ни помагат да изпълняваме ежедневните си процедури по-бързо и лесно. В днешно време можете да приготвите кафе, да сготвите или дори да почистите дома си само с едно натискане на бутон.

Някои от съвременните смарт уреди са наистина забележителни. Интелигентните хладилници на Samsung например ви позволяват да виждате какво има вътре в тях чрез специални камери, а вие, преди да се приберете вече знаете какво трябва да закупите от магазина. Освен това има скенери, които се прикрепят към кошчето ви и сканират продукти, докато ги изхвърляте, за да могат след това да бъдат добавени към вашия списък за пазаруване.
Също така имайте предвид, че ако имате много умни уреди, като лампи, вентилатори или малка електроника, можете да използвате интелигентни щепсели, за да ги трансформирате лесно в интелигентни уреди. Тези щепсели са свързани към Wi-Fi и могат лесно да се програмират според предпочитанията ви и след това да се управляват дистанционно с помощта на приложение.

Умните домове знаят какво да правят

Процесите за интелигентен дом са в основата на домашната автоматизация. Те управляват как всички интелигентни устройства в дома работят заедно в различни ситуации. Напускане на къщата? Можете да изключите всички светлини, отопление и уреди и можете да настроите вашата алармена система да се включва. Време е за ставане? Нека вашите завеси се отворят, програмирайте музика, за да свири нежно, и настройте кафеварката си да започне да приготвя гореща чаша кафе. Интелигентните домашни процеси спомагат за улесняване на ежедневието ви и ви дават повече време да отделите за нещата, които ви харесват.

Процесите могат да се използват за настройване на различни тригери. Например можете да настроите осветлението в помещението да светне или да потъмнее, в зависимост от количеството постъпваща естествена светлина. Можете също така да настроите системата при събития, като звънене на вратата, едновременно да ви изпраща известия, да завърта охранителните камери към предната врата, да поставя на пауза мултимедийните устройства и да увеличи осветлението на двора.

Колкото повече интелигентни устройства сте свързали към системата за смарт интериорен дизайн на дома, толкова по-ефективна и функционална ще бъде тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!