10 абсолютно убедителни причини да инвестирате в смарт щори

OFFNews 10 февруари 2020 в 14:20 2711 0

Независимо дали в момента строите жилище или искате да санирате сегашния си дом, постигането на енергийна ефективност е един от най-важните приоритети на много собственици по света, без значение от това в какви климатични условия живеем.
Новите технологии, съвременната архитектурна мисъл и модерните смарт трендове предлагат редица решения за постигане на енергийна ефективност в дома.
В тази статия ще ви запо¬знаем с едно от тях, а именно автомазираните смарт щори.

Какво представляват смарт щорите?

Това са вътрешни или външни щори, които са механизирани и се отварят или затварят в зависимост от условията на околната среда или според индивидуални критерии, зададени от собственика.

Смарт щорите могат да се контролират по няколко начина: чрез конзола, поставена на стената, чрез дистанционно, чрез мобилно приложение и дори чрез гласова команда. В допълнение, смарт щорите могат да бъдат част от цялостна смарт система за дома, или да са свързани с други устройства, като например аларма за сигурност, противопожарна аларма, осветление и отопление.

Въпреки, че смарт щорите са по-скъпи от конвенционалните, има няколко основни причини, които без съмнение ще ви убедят, че вашият дом и семейство заслужават инвестиция в такова оборудване.

Предимства на смарт щорите

Спестяват разходи за отопление

Това е една от основните цели на смарт щорите. Идеята е те да се вдигат, когато в дома е студено, а навън слънцето пече и обратно, да се спускат, когато вътре е топло, а навън духа студен вятър или когато навън е много горещо и имаме нужда от климатик. По този начин се намалява топлинната загуба през зимата и разходите за климатик през лятото.

Спестяват разходи за осветление
Тъй като смарт щорите могат да бъдат свързани с осветлението в дома и със светлинни сензори, те могат да се вдигат или спускат в определени часове на денонощието, така че максимално да се използва естествената слънчева светлина възможно най-дълго време.

Правят дома Ви по-сигурен

Смарт щорите могат да се пускат и вдигат автоматично, когато не сте вкъщи и по този начин се симулира, че има някой у дома.

Така къщата ви ще бъде малко по-защитена и, докато сте на почивка, няма толкова да се притеснявате дали някой няма да разбие дома ви. Възможна е и друга опция, смарт щорите да се спуснат в случай на взлом когато не сте у дома и така да се улесни залавянето на крадците.

Има още няколко начина смарт щорите да подобрят сигурността вкъщи. Тъй като те се задвижват механично, нямат странични въженца и няма опасност вашите деца или домашни любимци да се оплетат в тях, докато си играят. 

Освен това, смарт щорите могат да се настроят да се вдигнат в случай на пожар и по този начин да дадат по-добра видимост и достъп на спасителните екипи.

Защитават дома Ви от любопитни погледи

Тук няма нужда от коментар. Хората, които държат на личното си пространство и ненавиждат любопитните минувачи със сигурност ще оценят това безспорно предимство.

Добре се съчетават с различни стилове обзавеждане

Повечето модели смарт щори са в минималистичен и изчистен стил, в неутрални цветове и нямат много детайли или декоративни елементи, затова се съчетават добре с различни стилове обзавеждане и не зависят от модните тенденции.

Това ги прави универсални дори и когато решите да смените стила на обзавеждане в дома си, нещо, което трудно би се случило, ако например имахте завеси.

Предпазват семейството ви от прахови алергии

Смарт щорите нямат нужда от пране и се почистват бързо и лесно, понякога само с влажна кърпа.
Ако например имате тежки кадифени пердета или други видове завеси с драперии, те събират много прах, трудно се свалят от корниза и често не се побират в домашната пералня. Гладенето също е трудоемко и отнема много време. Освен това, свалянето на завесите е една от най-опасните домакински дейности.
Смарт щорите не събират прах и не е нужно да се демонтират за да се почистват. Ако това се прави редовно, изглеждат добре и не стават предпоставка за развитие на алергии от домашен прах.

Могат да ви служат с години

Това е още една причина за да инвестирате в смарт щори. Както вече споменахме, те са универсални и не се влияят от модните дизайнерски тенденции. Освен това тяхната основна цел, енегроустойчивостта е водещ критерии за всеки модерен дом на бъдещето.

Намаляват стреса при събуждане

Можете да настроите смарт щорите да се вдигат според това кога изгрява слънцето и така събуждането ви да бъде по-приятно и в синхрон с вашите предпочитания за утринна слънчева светлина. Смарт щорите са добро решение и за хора, които работят през нощта, а спят през деня, защото те могат автоматично да регулират осветеността на спалнята ви и да ви създадат нужния комфорт за сън.

Спестяват място

Смарт щорите освобождават подпрозоречното място, което може да се използва за малки мебели или саксии с цветя. Смарт щорите могат също да се използват като екран за гледане на филми или за затваряне на отворени помещения като беседки и веранди и превръщането им в закрити пространства.

Правят дома Ви по-атрактивен на пазара за имоти

Рядко се замисляме за подобни причини, но смарт щорите могат да направят дома ви по-привлекателен на пазара на имоти, не само защото ще увеличат продажната цена, но и защото ще ви свържат с купувач, който вероятно има виждания за модерен дом, подобни на вашите и поради тази причина е много по-склонен да сключи лесно сделка за покупко-продажба.

И така, запознахме ви с най-важните причини за инвестиция в механизирани смарт щори.

Не случайно, ако се разходите по Шанз Елизе в Париж, ще видите, че много старинни сгради имат външни щори, които служат на домовете на собствениците по същия начин, по който са служили от преди ерата на новите технологии и интелигентния дом.

Ако към това прибавите идеите на модерната смарт къща, ще се получи една много печеливша стратегия за всеки собственик на жилище.
Започнахте ли вече да планирате? Ако не сте, може би е време. Вашият дом, семейство и бюджет го заслужават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови