Усик отново победи Джошуа и защити титлата си в тежката категория

OFFNews 21 август 2022 в 02:30 3705 2

Олександър Усик

Снимка Getty Images

Олександър Усик

Украинецът Олександър Усик защити световната си титла в тежка категория във версиите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO).

Във втората битка с британеца Антъни Джошуа, която се проведе в Джеда, Саудитска Арабия, след 12 рунда зрелищен бокс съдиите присъдиха успех на Усик по точки с поделено надмощие (115:113, 116:112, 113:115). Джошуа получи правото да се бие за титлите, след като през септември миналата година в Лондон Усик го победи с пълно съдийско единодушие и му отне шампионските пояси в тежка категория.

В мача в край бреговете на Червено море британецът, който бе с 10 килограма по-тежък, започна малко по-добре, макар в първите четири рунда размяна на удари почти липсваше.

Боят започна да става малко по-интензивен в петия рунд, когато Джошуа изпрати един удар под пояса на Усик и това доведе до временно спиране на играта.

В шестия, седмия и осмия рунд Усик потърси агресията, но битката продължаваше да бъде все така равностойна.

Джошуа взе първото си реално предимство в мача в деветия рунд, когато за пръв път притисна изключително подвижния си съперник до въжетата.

В този момент изглеждаше, че 35-годишният украинец се държи с последни сили, но гонгът за край на рунда сякаш му даде нов прилив на енергия.

В началото на десетия рунд световният шампион намери няколко последователни пъти главата на Джошуа и британецът бе много силно разклатен. Тук и публиката влезе с пълни сили в боя, като определено даваше по-голяма подкрепа за Усик.

В 11-ия и 12-ия рунд двамата боксьори вече изглеждаха страшно уморени - Усик от безконечното си движение по всички краища на ринга, докато Джошуа от силните удари, с които бе засипан малко по-рано. Все пак Джошуа потърси всеки възможен начин, по който да нокаутира съперника си, но така и не го намери, за да остави всичко в ръцете на съдиите.

Те дадоха своето довери на Усик, а предимството му бе признато още на ринга и от Джошуа.

С успеха Олександър Усик вече има 20 победи на професионалния ринг от 20 мача, като 13 от тях са с нокаут. Антъни Джошуа пък е с баланс от 24 успеха (22 нокаута) и 3 загуби, но ще трябва да изкачи отново стълбицата, ако иска пак да се бие за световната титла.

След мача Усик благодари на щаба си, на всички хора в Украйна и Господ. Той добави, че не смята, че Тайсън Фюри, който държи последния шампионски пояс в тежка категория за пенсиониран и добави, че очаква да се бие с него за короната на абсолютен световен шампион в тежка категория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови