Елитен ирански спортист избяга в България

Димитър Андреев 21 януари 2020 в 19:44 6249 0

България е натурализирала избягалия от Иран таекундоист Фарзад Золхадри, става ясно от негова публикация в социалните мрежи.

"Най-доброто и най-важното решение в живота ми. Предстоят добри неща", написа спортистът, като благодари в публикацията на страната ни, на българската федерация по таекуондо и лично на шефът й Слави Бинев. Золхадри е качил и снимка от високопланинската ни база Белмекен, като е облечен със спортен екип на България.

Золхадри е ирански национал, като е печелил бронзов медал от първенството на Азия и сребро от Световната купа в Мексико през 2015-а.

В коментарите под публикацията негови ирански приятели му пожелават успех и да сбъдне олимпийската си мечта, като изразяват радост, че вече може да се нарече свободен.

Според информацията той е напуснал родината си броени дни след бягството на единствената иранска олимпийска медалистка Кимия Ализадех, която напусна родината си, за да не бъде използвана от пропагандната машина в Иран. Золхадри е качил снимка със семейството си от летището в Техеран, като е написал "Начало на новия сезон в живота".

Бягството й стана известно в средата на януари. Ализадех също е състезателка по таекуондо, като има бронз от игрите в Рио де Жанейро. Тя обяви, че се мести в Европа, като се предполага, че става въпрос за Нидерландия.

"Не искам повече да бъда част от лицемерие, лъжи, несправедливост и ласкателства, затова напускам страната. Аз съм една от милионите угнетени жени в Иран, с които играят от години.

Повтарях, каквото ми казваха, всяко изречение, което ми беше наредено. Ние нямаме никакво значение за управляващите, за тях сме само инструменти", написа Ализадех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови