WWF: Пожарът на Витоша е заради умишлен палеж

Вероника Шербанова 04 юли 2012 в 15:41 14574 37

Александър Дунчев:
Александър Дунчев: "Пожарът е заради умишлен палеж". Снимка: БГНЕС

Пожарът на Витоша е заради умишлен палеж, обяви днес Александър Дунчев от WWF.

Всичко е зелено, няма как пожарът да се е самозапалил. Не смятам, че е възможно и да е пламнал случайно заради туристи, които са минавали оттам. Местността е изключително труднодостъпна. За да се стигне до мястото се необходими поне 2 часа, категоричен е той.

Най-лошото, което може да се случи, е огънят да обхване зелената гора. Зелените дървета имат много смола и горят като факли. Самата температура става много висока и на тези места не може да стъпи човешки крак, обясни Дунчев.

"Първите доброволци бяха от Бистрица, след това пристигнаха и много други – всички, на които им пука за гората", разказа доброволецът Димитър Кацов.

"Не мога да разбера защо беше отказана помощта на Израел. Много пари ли ще струва, гордостта на Бойко като пожарникар ли ще бъде засегната не знам, но те са единственото ни спасение. Това казват и пожарникарите – всичко трябва да се накваси с вода“, каза Димитър Кацов. Всеки ден слушаме как става по-добре, но всъщност става по-зле", допълни той.

"Трябват още хора, трябва помпа, трябват и резачки. Пожарникарите са съвестни хора, но забелязвам, че няма разбирателство между тях. Самите те са демотивирани, защото знаят какво се случва. Ние, доброволците, не сме дотолкова наясно с реалното състояние, не знаем много неща и затова сме обнадеждени.

"Пожарникарите се грижат преди всичко за здравето и живота на хората, затова понякога не допускат доброволците", каза още Кацов.

„България изобщо не е подготвена за горски пожари", заяви Андрей Ковачев от ПП „Зелените". "Това, което се случва, е недопустимо. Нямаме специализирана летателна техника, нямаме оборудвани наземни екипи и обучени доброволци, няма противогази. В понеделник едно момче беше ударено от дърво. Ако имаше каска например, щеше да пострада в по-малка степен“.

Ковачев призова кмета на София Йорданка Фандъкова да анулира договорите на общината с "Витоша ски". „На обществената дискусия вчера от „Витоша ски“ заявиха, че няма да пуснат лифтовете, а това е явно неизпълнение на договорите“, каза Андрей Ковачев.

„На срещата вчера, на която присъства Цеко Минев, той се държа толкова спокойно, че се опасявам за следващите му действия“, заяви той.

Промените в Закона за горите ще се гласуват утре или другата седмица. Докато не се вземе окончателно решение за приемане на закона в този му вид, няма да спрат шествията и протестите, категоричен е Ковачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!