Облакът от пожара обхванал цяла София

Александра Маркарян 11 юли 2012 в 19:18 1690 0

Облакът от пожара на Витоша е обхванал територията над цяла София. Той не е паднал на височина под 500 метра, съобщиха от Института по електроника при Българската академия на науките.

Това сочат данни от измервания на аерозолното поле над София на височина 15-20 км, извършени от лабораторията за лазерна локация към института, която е част от Европейската лидарна мрежа EARLINET.

Резултатите сочат, че изхвърленият в атмосферата аерозол (дим, сажди) от пожара на Витоша на 3 юли 2012 г. се е разпространявал на височини от 500-1500 м главно в западна посока, успоредно на билото на планината. Аерозолното поле е обхванало практически цялата територия над София. Поради отсъствието на динамични процеси в атмосферата слоевете слабо са се променяли във височина за продължително време.

Аерозолното поле от пожара съдържа частици с големи размери, което потвърждава, че източникът му е огнището.

Разпространението на облака от пожара главно в западна посока (на 3 юли) се потвърждава и от възстановената история на движение на въздушните маси към точката на измерване. Тя показва, че въздушните маси в района над София на височините на слоевете от пожара имат произход от Русия, преминавайки над Украйна, Добружда, след което в областта на Стара планина завиват на запад. Тези въздушни маси увличат изхвърлените от пожара частици и ги разпространяват при движението си както над София, така и вероятно над значително по-големи райони. Лидарите или лазерните локатори (LIDAR - LIght Detection And Ranging) са уникална оптико-електронна апаратура за дистанционен контрол на околната среда, които се характеризират с висока пространствена (метри) и времева (секунди) разделителна способност, както и с висока чувствителност към частиците на атмосферата – молекули и аерозоли. Лидарите позволяват в реално време, на значителни разстояния и върху големи площи да се регистрира динамиката и времевата еволюция на аерозолни полета.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови