Взривените складове претъпкани с бомби над нормата

Юлиан Христов 11 юни 2012 в 10:15 1361 0

Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив

Количеството съхранявани боеприпаси в завода край Петолъчката е било над допустимото. Това каза в интервю за Нова телевизия министърът на отбраната Аню Ангелов. 

„Не мога да кажа дали има нарушение на правилата, има нарушение в тонажа на боеприпасите. По силата на детонацията предаването от един склад към друг не би трябвало да се осъществи, ако е спазено ограничението по тонаж във всеки един склад", каза министърът. Той подчерта, че не може да каже със сигурност дали тонажът на боеприпасите в склада е бил по-голям от допустимото, но е категоричен, че трябва да има документи за всеки един килограм.

Той обясни, че малка част от съдържанието на 12-те склада са снаряди, предназначени за утилизация. "Не мога да кажа дали е имало нарушения на правилата – това ще се провери сега", коментира Ангелов.

В държавните складове за боеприпаси е забранено да се влиза с GSM-и, кибрити и цигари. Всяка подобна наредба е писана с кръв, защото са взети предвид случили се инциденти, допълни министърът. От разрешените 1200 тона, в складовете е имало около 500 тона, обясни вчера управителят на "Берета Трейдинг" Десислав Делев. Той не допуска експлозиите да не са плод на човешка грешка. "Не мога да разглася допълнителна информация, защото това е работа на следствието", каза той. Все пак според Делев е странно "как за 2 часа 12 склада изгоряха – и за специалистите е чудене. Да се случи това нещо е нетипично". Близо 14 хил. тона неутилизирани боеприпаси са на съхранение в армията. Очакванията са голяма част от тях ще бъдат продадени, вместо да бъдат обезвредени и разглобени.
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови