Уорлик защити Трайков

Юлиан Христов 19 март 2012 в 08:50 1324 0

Джеймс Уорлик и Бойко Борисов  Снимка: БГНЕС
Джеймс Уорлик и Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

"Трайчо Трайков е добър човек, който винаги е действал в интерес на българските граждани. Работил е винаги добре със Съединените щати. Ние високо го ценим. Мисля, че ще е загуба за българското правителство, тъй като привнасяше високо ниво на експертност по отношение на енергийните и икономическите въпроси. Той е работил добре не само със САЩ, но и с Русия."

Това заяви тази сутрин американският посланик Джеймс Уорлик пред bTV.

Слушах интервю на премиера Бойко Борисов за вашата телевизия. Може би Катар беше капката, която доведе до преливане на чашата, допълни Уорлик.

Трайков беше един от поддръжниците за извършване на проучвания за шистов газ на територията на България.

"Най-важната информация дойде от премиера в интервю в петък. Чух, че "Белене" няма да бъде построена. Следя въпроса с "Белене" откакто съм дошъл - повече от две години, и мисля, че е дошъл моментът да се вземе решение по този проект. Радвам се да видя, че премиерът вече е взел своето решение", допълни Уорлик.

"Мисля, че това е добро за българските граждани. "Белене" е твърде скъп проект и няма инвеститори", заяви Уорлик.

За АЕЦ "Белене" Уорлик каза още, че не става дума за Русия. "Всяка страна трябва да действа с оглед на стратегическия й интерес. За природния газ, ядрената енергетика става дума. Не трябва да се вглеждате нито в Москва, нито в САЩ. Това са важни въпроси, които се отразяват на всички български граждани", каза Джеймс Уорлик.

Посланикът обяви, че проучването дали има шистов газ в страната е важно за енергийната политика на страната. „България заема стратегическо място на геополитическата карта, а гражданите й плащат около 4 пъти повече за енергия в сравнение с американците. Всичко това е заради доставките само от един източник, а той покрива 90% от нуждите на страната”, допълни посланикът на САЩ.

За шистовия газ посланикът на САЩ каза, че въпрос номер 1 за България трябва да е гарантиране на околната среда. "Така че ние ще подкрепим България по отношение на това. Аз, ако бях българин, все пак щях да искам да видя дали има шистов газ, или не. Вижте други страни, които внимателно са разгледали въпроса за шистовия газ. Има други страни, които са взели решение в подкрепа на шистовия газ, като са намерили начин да гарантират безопасността", подчерта американският посланик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!