Университетската болница в Бургас кани кръводарители

OFFNews 02 юли 2024 в 19:47 773 0

Снимка

Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас призовава кръводарители и техни приятели да се включат в акция "Кръводари и приятел покани". Тя ще се проведе в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ утре, съобщиха от лечебното заведение.

Идеята е на заместник-директора на болницата д-р Светослав Тодоров, неврохирург и редовен кръводарител, който първи ще даде старт утре със свои приятели. Целта на акцията е всеки, който се включи, да покани и приятел. Така освен, че ще се помогне на непознати хора в нужда, идеята за доброволно и безвъзмездно кръводаряване ще се разпространи сред повече хора. Началният час е 8:00.

Лятото е сезонът, в който Бургас става притегателен център за много български и чуждестранни туристи и населението на областта нараства до 2 млн. души. За съжаление точно през този сезон се увеличават и пътно-транспортните произшествия, постоянен остава броят на операциите и ражданията, както и броят на хората със заболявания, налагащи редовно кръвопреливане. Ако всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години дарява кръв редовно два пъти в годината, призивите за спешни акции за нуждаещи се драстично ще намалеят, казаха от болницата и добавиха, че освен ползата за организма на кръводарителя, той получава два дни платен отпуск.

БТА припомня, че вече е в сила и решението на Общински съвет - Бургас за поощрение на дарителите с ваучер за безплатно посещение на една от трите туристически атракции в Бургас - остров "Света Анастасия", туристическия комплекс Ченгене скеле, туристическия комплекс Акве Калиде. Ваучерите се получават в Туристическия информационен център (срещу сградата на Общината) при представяне на бележката, която Отделението по трансфузионна хематология издава на кръводарителите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството