Тополите в София съхнат (Снимки)

Последна промяна на 24 юли 2012 в 13:22 3523 11

Една от многото съхнещи тополи по бул.
Една от многото съхнещи тополи по бул. "Цар Борис III".

Тополите край столичния бул. „Цар Борис III” съхнат по незнайни причини, установи проверка на OFFNews.bg.

За умиращите дървета алармира потребител на OFFRoad-Bulgaria.com.

 Най-зле е положението около „Пирогов” и Руски паметник, където дървета са в особено окаяно състояние.

Не е ясно дали става въпрос за болест или за умишлено унищожаване на растенията.

(Текстът продължава под галерията.)

Засега болните дървета не изглеждат опасни за минувачите и автомобилите, които се движат по булеварда.

OFFNews.bg изпрати официално запитване до район "Красно село", на което вече повече от седмица няма отговор.

Един от най-важните въпроси към общината е дали тополите са най-подходящите дървета за градска среда. Известно е, че те са сред видовете, които са особено вредни за астматиците и хората с дихателни алергии.

„Това са млади дървета. Приблизително около 10-годишни - старите и опасните ги изразяха“, твърди участник в OFFRoad-Bulgaria.com.

„Може с бормашина в основата да са ги продупчили, после пълниш дупките със сол“, коментира друг. 

Не са малко и противниците на досадните пухчета от тополите, които обаче поставят и въпроса "Като ги отсечем, какво ще засадим на тяхно място?".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2013 в 03:58

Въпросът защо съхнат дърветата в София и крие ли това опасност за живота и здравето на хората е основателен. Голяма част от тополите през лятото на 2012 година, по време на силното засушаване се "хвърлиха" листата, като средство за оцеляване. Транспирацията (изпаряването) на водата чрез листата спира и по този начин дърветата оцеляват. Разбира се част от старите тополови дървета е вече време да бъдат подменени и те естествено съхнат. Досадният пух може да се избегне, като са засаждат мъжки клонове тополи.( Сортовете тополи се размножават вегетативно и за това се наричат клонове, което е биологичен термин).
Листата на конския кестен се нападат от миниращ молец и с помощта на хормонални продукти
продукти ( те са безвредни за човека и тополокръвните ) той може да се предпази.
Сериозен е проблема с неудачно избрания вместо чинар за изграждане на алеини елементи на зелената система американски дъб, който масово вече съхне и застрашава минувачите.
доц.Найденов тел.(0887 966 508 )

30.07 2012 в 23:45

Явно не е само в София. Край Търговище има тополи с пожълтели е дори с вече окапали листа.

27.07 2012 в 13:21

Cameraria ohridella е името на молеца. Кестените няма да изсъхнат само от нападението на този вредител. Причините за загиването на дърветата (в това число и на тополите) в градски условия обикновено са комплексни. Комбинацията от подземни топлопроводи, разположени близо до корените, голямата суша, вредители и болести, които не се контролират сумарно причиняват големите проблеми. Тъй като за растителността градските условия не са дружелюбно място и има много изкуствено създадени от човека обитания то той е отговорен за поддържането на равновесието там. Необходимо е да се контролират популациите на отделни вредни индивиди и да се поддържат полезните като се правят постоянни комплексни мониторинги и оценки. За това се искат пари, които очевадно от години се преразпределят от крадците в общините и съответно нещата не се получават. България разполага и с изключително добре подготвени специалисти, които ще направят необходимото за поддържането на растителността в парковете и градините, но на този етап никой не ги пита, нито дава пари за подобни дейности.

26.07 2012 в 22:10

Предполагам че на мястото на дърветата ще поникне паркинг, както стана между Руски паметник и пл. Македония.

26.07 2012 в 17:25

Кестените са нападнати от вредители - молци. В Борисовата градина е същото положение, само, че там се поставят капани за молците които ги убиват...

25.07 2012 в 19:29

Миниращ молец се казвало,това го научих от разлепени листовки в борисовата градина преди години.Бяха наслагали и пвц бутилки от бира пълни с феромон за да ги привлича и да се давят.

25.07 2012 в 17:07

Вярно молец беше, не въшки ;)

25.07 2012 в 16:38

Кестените ги поразява един молец - http://www.kesteni.bg/ , не е от сушата.

25.07 2012 в 16:35

Майсторе, кестените ги яде някаква въшка, и навсякъде е така. Баща ми се беше интересувал, че имаме няколко в двора и от сега са им покафенели листата, и така и не намери трябва ли с нещо да ги пръскаме. Пък и тъпите въшки не се виждат, поне не и отгоре/отолу на листото, вътре ли са ... *б@ ли го.
Но пък видимо ня дърветата им няма нищо, да са взели да съхнат или нещо такова, а от няколко години е така.

25.07 2012 в 16:29

Възможно е да е от сушата ..