Цветанов дойде в съда, адвокат му е германският депутат Ханс-Петер Ул

10 октомври 2013 в 09:55 4004 6

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов дойде за старта на делото си днес. Бившият МВР министър се появи с двама защитници - топадвокатът Менко Менков и дългогодишният германски депутат Ханс-Петер Ул.

"Какво да ви кажа, не е приятно, но когато знаеш, че всичко това е един процес, който е с широк обществен отзвук. Но аз знам, че като министър на вътрешните работи съм се стремял винаги да работя в интерес на България, на силна Европа. Затова българската правоохранителна система получи високи оценки точно от нашите евроатлантически партньори", заяви Цветанов пред журналисти.

"Трябва да вярваме в съдебната система, защото тя е институцията, която решава дали едно лице е виновно или не е виновно", каза  още той.

В началото на процеса прокуратурата поиска отвод на съдийката по делото срещу Цветан Цветанов веднага след началото на заседанието. Според държавното обвинение не е редно Димитрина Ангелова да съдийства по процеса, защото за нея в "булевардната преса" пишело, че е в близки отношения с адвоката на Цветанов - Менко Менков.

Цветанов ще се изправи пред Темида по обвинения за неупражнен контрол над използването на специални разузнавателни средства (СРС) в МВР. Според прокуратурата Цветанов е осуетил наказателно преследване срещу шефа на регионалната дирекция на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, като е отказал да разпише разрешение за прилагане на СРС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови