Станишев: По-високи данъци и по-скъп ток за богатите

Последна промяна на 04 април 2013 в 08:55 2317 24

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

По-висока данъчна ставка за доходите на заможните и по-скъп за ток за хората, които ползват много електроенергия, възнамерява да въведе БСП, ако поеме управлението.

Това обяви лидерът на червените Сергей Станишев в интервю за Нова телевизия.

Говорим за по-цялостна реформа при облагането с данъци. Запазва се 10-процентният корпоративен данък и плоският данък за огромната част от българските граждани. Трето, кажете ми при тази бедност справедливо ли е един човек да кажем с 10 000 лева мечесен доход да плаща същото, което плаща един учител, една лекарка, каза Станишев. Той не назова размера на този праг, след който данъкът трябва да порасне. "Трябва да има солидарност от тези, които са много по-богати от средния българин, особено по време на криза", разясни председателят на БСП.

През втората половина на следващия мандат е редно да бъде въведено семейното подоходно облагане. "Това, което планираме от 2014 г., е компенсиране на хората с по-ниски доходи - минималната работна заплата да се покачи с 10%, за да бъде облекчено тяхното данъчно бреме", каза още Станишев.

Ако БСП управлява, предвиждаме всяка година индексиране на пенсиите, каквото ГЕРБ не правеше. Четвърта година не се актуализират и парите за майчинство, което е безобразие, коментира Сергей Станишев. Той изчисли, че след управлението на кабинета "Борисов" държавата е на минус 9 милиара, като от тях 4 са от стопения фискален резерв, а 5 - натрупани като дълг.

Веднага след изборите са необходими спешни спасителни мерки. Предлагаме например разделяне на цената на тока на три различни тарифи. Най-евтината да е за най-малко потребяващите. След определен обем потребена енергия, например над 75 или 100 киловата, цената да се увеличава. Така хората с най-малките сметки ще плащат най-евтин ток, а тези, които могат да си позволят големи сметки и очевидно не са затруднени да ги плащат, да плащат по-скъпата тарифа, разясни лидерът на БСП. По думите му спешно трябва да спре рекетът върху бизнеса, въведен като практика от Бойко Борисов, Цветан Цветанов и досегашния шеф на данъчните Красимир Стефанов, който бил възнаграден за това от ГЕРБ с първото място в партийната листа в Хасково.

На въпрос на водещата защо е изнесъл в публичното пространство данни от анонимен сигнал, че е бил подслушван, Станишев отговори: "Първо, да видя дали няма да нахлуе и тук г-н Цветанов", припомняйки случка от сутрешния блок на bTV от миналата седмица. "Някой съмнява ли се в злоупотребите със СРС-та, които се увеличиха три пъти в първите две години от управлението на ГЕРБ? Стреснах се, като го прочетох (сигнала - б.р.), имаше данни за технологията, за техниката, конкретни имена", каза Станишев. На въпрос има ли представа кой е авторът на анонимния сигнал, той отговори: ""От къде да знам?"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2013 в 16:04

Да, съгласен съм. Програмата на БСП за изправяне на България след зулумите на Герб е най-адекватна!

10.04 2013 в 18:16

Ами да нали са партии- близнаци, огледални образи, закърмени от една майка и научили едни и същи мурафети.

10.04 2013 в 18:11

Ако си беше подал оставката навреме още през 2009 г. можеха и да ги спечелят днес.

04.04 2013 в 22:03

Верно? Ти май почна да ме цитираш? Щото под статиите на Каролев друго чуруликаше, ама нейсе. Лека-полека, ако е рекъл Господ, може и да се очовечиш.
Айде да направиш следващата стъпка - потребителната стойност се определя от количеството вложен труд. Прочети пак. Сега почини половин час и дишай дълбоко. Пак прочети. Схвана ли? Не? Нищо, дядовото, то отведнъж не става. Утре пак пробвай.

04.04 2013 в 20:23

Станишев зорлем иска да загуби изборите

04.04 2013 в 18:53

Попе, попеееее... Иди да ти баят на ходжа! Винаги, ама винаги в човешката история цената на една стока се е определяла от потребителската й стойност. С това ниво на икономическа грамотност и семинария не можеш да завършиш!

04.04 2013 в 18:14

Дядо Попе, вие с Поля говорите като един и същ човек! Еднакво неинформирани. Това, което преди време самия Станишев и БСП въведоха у нас, се нарича плосък данък. И световната практика показва, че е подходящ за страни с развиваща се пазарна икономика. Докато прогресивно-подоходния(този, по който бълнувате) се прилага в страни с вече развита и утвърдена пазарна икономика(като Швеция, ФРГ). Да искаш прилагането на прогресивно-подоходен данък с такава слабо развита икономика и най-вече с производство на толкова ниско технологично ниво и слаба производителност е определено форма на икономически кретенизъм - все едно на каруца да искаш да монтираш шестстепенна скоростна кутия... Социализма на Станишев гарантира ...упадък...

04.04 2013 в 17:57

Ти първо иди отново в прогимназията! За да се научиш как се изчисляват проценти! Пишеш, че 10% от 10000 са 100 лв(???), но не са сто, а хиляда! И всичките ти последвали приказки се превръщат в головодна алабалистика...

04.04 2013 в 17:50

При по-голям оборот цената пада в домонополния капитализъм. При любимия на Каролев либерален капитализъм оборотът и производствените разходи не са определящи - например цените на бензина и дизела са равни, а производствените разходи при дизела са два пъти по-малки. Цената се определя на принципа "колкото пусне брашнения чувал".

04.04 2013 в 17:30

Точно така е, както го знаеш. Даже в Швеция стига 60%.
Плосък данък има само в псевдодемокрации като България, Русия, Киргизстан и Латвия, данъчните убежища и квази държавите.