Станишев: Гласувах, за да спрат униженията

Елица Мартинова 12 май 2013 в 12:40 1853 2

Сергей Станишев гласува, за да спрат униженията, Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев гласува, за да спрат униженията, Снимка: БГНЕС

„Гласувах за това децата ми да останат в България, да се гордеят с нашата страна като европейска страна, в която всеки е свободен, а не под натиск и унизен. За България, в която въздухът трябва да се пречисти“. Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев, след като упражни правото си на глас в София.

По думите му днешният ден е изключително важен за страната ни и за демокрацията като цяло. Според председателя на БСП на 12 май хората имат възможност да „променят всичко, да определят своето бъдеще, бъдещето на децата и родителите си“.

„Аз лично гласувах за промяната. През последните години толкова неща бяха съсипани, хората живеят толкова тежко, че има нужда от радикална промяна в начина на функциониране на институциите, в ролята на държавата в икономиката, в подкрепата за дребния бизнес, в социалните отговорности на държавата", обясни Станишев.

Скандала около намерените вчера 350 000 бюлетини в Костинброд той коментира така: „Това, което беше разкрито вчера по същество е заговор срещу свободата, срещу Конституцията, срещу демокрацията. Това е посегателство върху основното право на хората със своята воля и своя глас да определят на кого имат доверие. Мащабът на този заговор е безпрецедентен“.

Председателят на БСП бе категоричен, че ако се докаже това престъпление, отговорните за него ще понесат цялата тежест на закона.

Орешарски гласува за икономическо и обществено спокойствие.

„България има нужда преди всичко от успокояване на обществената и иукономическата обстановка и по-бърза работа на институциите. В този аспект и от по-бързо съставяне на правителство и Народно събрание и, разбира се, от много работа след това“. Това заяви, след като гласува, водачът на червените листи във Варна Пламен Ореашарски, който е и кандидатът за премиер на левицата.

Той призова всички българи да дадат гласа си на днешните парламентарни избори и да изразят активна гражданска позиция. По думите му това ще стопи възможността вотът да бъде фалшифициран и ще обърка плановете на предполагаемите манипулатори.

„Тези избори трябва да създадат предпоставки за по-голям интегритет и повече конструктивизъм, така че всеки български гражданин да работи за своето благосъстояние и така да допринесе за общото благосъстояние на държавата“, коментира още Пламен Орешарски.

Водачът на червените листи в Пловдив и Плевен Стефан Данаилов пък бе уверен, че съботните събития ще мотивират повече хора да гласуват.

„Чувам от вчера, и от днес особено, от ръководството на държавата и президента думата сценарий, която много добре знам какво означава. Това, което вчера се случи няма как да не разтревожи хората, а какъв ще бъде отзвука ще видим довечера", каза Данаилов и подчерта, че истинското предизвикателство пред страната ще дойде в деня след изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!