Шофьор, убил дете на „зебра“, получи ефективна присъда

Юлиан Христов 12 октомври 2012 в 13:03 1782 1

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Ефективна присъда получи шофьор, убил дете на пешеходна пътека. От пресцентъра на Върховният касационен съд съобщиха за OFFNews.bg, че присъдата от година и два месеца затвор за 33-годишната Надя Иванова е потвърдена.

Преди година тя блъсна и уби 12-годишната Валентина Димитрова на пешеходна пътека в Бургас, шофирайки с превишена скорост. 

Първоначално Бургаският окръжен съд наложи наказание една година и два месеца „лишаване от свобода” при общ режим в затворническо общежитие и отнемане на книжката на подсъдимата за 4 години и 2 месеца. Делото се разгледа при съкратено съдебно следствие, след като Иванова призна всички факти по повдигнатото ѝ обвинение.

В свое заседание от март месец състав на Апелативен съд – Бургас разгледа делото за катастрофата. Тогава родителите на загиналата Валя – Мария и Валентин Димитрови, поискаха 4 години затвор с мотив, че са нарушени грубо правилата за движение по пътищата и е подценена степента на обществена опасност на престъплението. Подсъдимата поиска условна присъда, като изцяло призна вината си. Тя дори заяви, че е готова да застане зад поетата от родителите на Валя инициатива за безопасни улици.

След трагедията беше създадена инициатива „Безопасни улици за Валя”. Учредителите внесоха протестни писма до всички институции, с които настояха да се сложи край на практиката шофьори да получават условни присъди, дори когато са причинили смърт на пътя.

Днешната присъда за жената, прегазила Валя е окончателна и не подлежи на обжалване.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика