Създават европейски стандарти за мануална медицина

Последна промяна на 11 октомври 2013 в 11:54 1180 2

Мануална терапия
Мануална терапия

Български и европейски медицински специалисти ще обсъдят създаването на общи европейски стандарти по мануална медицина.

Това е целта на XI-та Научно-практическа конференция с международно участие, която ще се проведе днес в хотел „Шератон“.

Стандартите за мануална медицина ще бъдат изработени от мултидисциплинарна присъединяваща комисия начело с председателя на Европейското научно дружество за мануална медицина д-р Херман Лохер в рамките на около две години.

В стандартите освен теоретичната постановка и правилата за използване на утвърдени техники, ще бъдат включени изискванията за обучението, критериите за получаването на сертификат за правоспособност и други. Предвижда се само лекари с придобита основна специалност по неврология, ортопедия, физикална и рехабилитационна медицина, ревматология, неврохиургия и обща медицина да имат право да се обучават по мануална медицина.

В научната конференция по мануална медицина участие ще вземат президентът на Международната федерация по мануална медицина д-р Волфганг фон Хайнман и председателят на Европейско научно дружество по мануална медицина.

В моменат в България съществуват две научни школи за университетско преподаване на мануална медицина – в Катедрата по физикална и рехабилитационна медицина на Медицински университет – Варна под ръководството на доц. Т. Тодоров и в Катедрата по неврология на Медицински университет – София в Александровска болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2013 в 13:06

Какво значи стандарт?! Какво Значи добър?!
Затова когато гледаме, трябва да виждаме, когато слушаме, трябва да чуваме, когато докосваме, трябва да усетим… Истинският възстановител който иска да помогне, опознава тялото на човека на физическо, емоционално, психическо ниво.
?!

03.11 2013 в 16:21

Стандарти по мануална медицина има в Европа отдавна. Тук не можем да се разберем кой е по-добър и коя от двете школи е водеща. Затворени сме към колегите си приличаме на общество от "просветени".