Създават европейски стандарти за мануална медицина

Вероника Шербанова 11 октомври 2013 в 11:54 1700 2

Мануална терапия
Мануална терапия

Български и европейски медицински специалисти ще обсъдят създаването на общи европейски стандарти по мануална медицина.

Това е целта на XI-та Научно-практическа конференция с международно участие, която ще се проведе днес в хотел „Шератон“.

Стандартите за мануална медицина ще бъдат изработени от мултидисциплинарна присъединяваща комисия начело с председателя на Европейското научно дружество за мануална медицина д-р Херман Лохер в рамките на около две години.

В стандартите освен теоретичната постановка и правилата за използване на утвърдени техники, ще бъдат включени изискванията за обучението, критериите за получаването на сертификат за правоспособност и други. Предвижда се само лекари с придобита основна специалност по неврология, ортопедия, физикална и рехабилитационна медицина, ревматология, неврохиургия и обща медицина да имат право да се обучават по мануална медицина.

В научната конференция по мануална медицина участие ще вземат президентът на Международната федерация по мануална медицина д-р Волфганг фон Хайнман и председателят на Европейско научно дружество по мануална медицина.

В моменат в България съществуват две научни школи за университетско преподаване на мануална медицина – в Катедрата по физикална и рехабилитационна медицина на Медицински университет – Варна под ръководството на доц. Т. Тодоров и в Катедрата по неврология на Медицински университет – София в Александровска болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!