Съветник на Първанов ще съветва Тренчев

Нели Чолашка 02 октомври 2012 в 16:57 4340 0

Николай Николов. Снимка: БГНЕС
Николай Николов. Снимка: БГНЕС

Николай Николов, който беше съветник по социалните въпроси на бившия президент Георги Първанов, вече съветва президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Той беше представен днес официално от Тренчев и задачата му беше да анализира предложението на правителството за ръста на пенсиите и доходите следващата година.

Николов зае мястото на Мика Зайкова в "Подкрепа", която беше пенсионирана. Той ще представя синдиката в Националния съвет за тристраннно сътрудничество (НСТС).

Бившият съветник на президента Първанов е първият управител на Националния осигурителен институт (НОИ)   - от създаването му през 1996 г. до 2000 г.

Той си тръгна обиден от този пост в средата на управлението на правителството "Костов", тъй като кабинетът реши да си измие с него ръцете за непопулярната реформа в пенсионната система от 2000 г и го изкараха виновен за липсата на пари за пенсии. 

Парламентът, в който по това време мнозинство имаше ОДС, го свали от поста управител на НОИ. Георги Първанов го назначи за свой съветник по социалните въпроси известно време, след като спечели първия си мандат като президент.

Николай Николов е роден на 1951 г. в Ямбол. Завършил е "Икономическа кибернетика" в Московския икономически университет "Плеханов", докторант е на УНСС. Специализирал e социално осигуряване в София и социална политика и публична администрация във Виена и САЩ. 

Бил е и зам.-социален министър в периода 1993-1996 г. и началник на главно управление "Социално осигуряване" от 1990 до 1996 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови