Съдът реши: "Дяволското гърло" е на държавата

01 април 2013 в 12:13 2827 0

Съдът е категоричен, че
Съдът е категоричен, че "Дяволското гърло" е на държавата. Снимка: Уикипедия

Пещерата "Дяволското гърло" е публична държавна собственост. Това постанови Върховният касационен съд (ВКС) с решение от 20 март 2013 година.

Казусът с прочутата пещера край Триград, община Девин, се зароди още през 2011 г. Тогава община Девин предяви иск, че пещерата е общинска собственост.

В края на октомври 2011 г. Окръжният съд - Смолян обаче се произнесе, че "Дяволското гърло" е държавна собственост. Като мотив за решението си съдът изтъкна, че пещерата представлява обект от национално значение, предназначен за "трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване", което още от 1964г. Министерският съвет е предоставил на Българския туристически съюз (БТС).

От съда тогава отбелязаха още, че значителна част от пещерата представлява част от водно течение, два водопада с дължина 42м и 18м, сифони със сифонни участъци между тях и надземно речно корито, които според Закона за водите, са публична държавна собственост.

Решението на Смолянския окръжен съд от 2011 г. беше обжалвано от кмета на община Девин Цветалин Пенков на втора инстанция пред Апелативен съд – Пловдив.

Оттам също отхвърлиха иска на община Девин с мотивите, че като попадаща в защитената местност "Триградското ждрело", пещерата "Дяволското гърло", е част от Държавния горски фонд и е обявена за защитена територия.

Съдът е категоричен, че пещерата не попада в урбанизирана територия – населено място, земеделска земя, представляваща общинска собственост, нито пък е използвана само и единствено с местно културно или спортно значение.

Междувременно съдът отбелязва, че като част от защитена местност, при това попадаща в горския фонд, налице са всички индикации, че този имот е на държавата, с оглед чл. 46 от Закон за защитените територии /ЗЗТ/. Освен това съгласно чл. 23 от ЗЗТ пещерите са природни забележителности и като такива също представляват категория защитена територия (чл. 5, т. 3 от ЗЗТ). Определението за недопускане до касационно обжалване е окончателно и от момента на неговото постановяване решението на Смолянския окръжен съд, потвърдено на втора инстанция, влиза в сила.

"Дяволското гърло" е един от 100 национални туристически обекта у нас. "Дяволското гърло" е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Името на пещерата пък идва от формата на бившия вход (сега - изход), наподобяващ дяволска глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови