Ромите са тема табу в българските медии

Вероника Шербанова 03 април 2012 в 17:59 1966 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Всяка втора публикация за ромите в България ги представя като престъпници. Някои от най-наболелите за малцинството проблеми обаче са тема табу за българските медии. Това са изводи от проучване, извършено в периода юли-ноември 2011 година на Института за модерна политика.

Проследени са публикациите, свързани с роми, в този период в пет ежедневника. Констатира се още, че във вестниците липсват автори от ромски произход.

"От 743 публикации с ромска проблематика, само 15 са настроени положително към циганите. Останалите представят малцинството като престъпници, изнасилвачи, убийци", каза Иво Инджов, медиен експерт от института.

Според Инджов най-слабо застъпени са темите за социално-битовите проблеми, програмите за интеграция и ромската култура. Проблемът за купуването на гласове се оказва също непопулярна тема. Тя се появява в едва 4% от публикациите. За изследвания период са публикувани няколко интервюта с представители на етноса, но липсва дори един анализ с автор – циганин.

По време на размириците в Катуница през септември и октомври 2011 г. медийният интерес очаквано се е качил до над 30%, но през месеците предхождащи конфликта процентите са 9.

„Политиката и бизнеса оказва натиск върху българските медии и затова някои от тях са само частично свободни“, обяснява експертът. Според него това е причината редица значими теми да не бъдат засягани и поради това да бъдат омаловажавани от обществото.

За теми табу в печатните медии са обявени още полицейското насилие, усвоените в България европейски средства, мобилните оператори, кадруването в съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков