Промени в АПК улесняват жалбите към Административния съд

Елица Мартинова 23 октомври 2013 в 10:58 3498 0

Темида
Темида

Промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) приеха на първо четене днес депутатите. Измененията имат за цел да улеснят гражданите, които подават жалби до Административния съд.

Вносители на законопроекта са Христо Бисеров от ДПС, Филип Попов от "Коалиция за България" и група народни представители.

Според действащия към момента АПК делата на жалбоподателите се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения административен акт.

На практика това концентрира повечето административно-правни спорове в Административен съд - София-град, защото по-голямата част от подлежащите на оспорване актове се издават от органи на изпълнителната власт, чието седалище е в София (АССГ). Това, от една страна, натоварва прекомерно АССГ, а от друга страна е неудобно и за гражданите от провинцията, на които се налага да пътуват по няколко пъти до София.

По тази причина вносителите предлагат делата вече да се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на органа, издал оспорения административен акт, в чийто район се намира постоянният или настоящ адрес на жалбоподателя.

"Предлаганият законопроект има за цел обезпечаването на достъпа на гражданите до административно правосъдие и осигуряване на равномерното разпределение на делата между първоинстанционните административни съдилища", пишат в мотивите си вносителите.

Делата, започнали преди влизането в сила на промените, ще бъдат завършени от съдилищата, в които е стартирало разглеждането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!