Quantcast

Прокурор оспорва санкция за пациенти

Последна промяна на 27 август 2013 в 11:28 2045 1

Болница.

Прокурорът  Георги Камбуров е завел дело във Върховният административен съд (ВАС)срещу наредба на здравното министерство, според която пациент, напуснал преждевременно болницата, плаща сам за лечението си, съобщи "Труд". 

В средата на 2011 г. беше въведена декларация, която пациентите подписват при постъпване в болница.

"Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия, процедури, изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на здравната каса, Министерството на здравеопазването и други на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ", гласи тя.

Според прокуратурата така се нарушават основни права на пациентите, залегнали в конституцията, които гласят, че никой не може да бъде подлаган на принудително лечение, както и че у нас здравното осигуряване гарантира достъпна медицинска помощ.

В жалбата на прокуратура до съда е посочено, че хората най-често напускат сами дадена болница, защото тя няма условия, оборудване или специалисти за адекватното им лечение.

Често това става и заради поискани пари или лошо отношение на лекарите и персонала.

Според Георги Камбуров, практиката нарушава и Закона за здравното осигуряване, който гарантира на пациентите свободен избор къде да се лекуват. 

Всеки заинтересован може да се присъедини към делото на прокуратурата.

Декларацията беше въведена от д-р Стефан Константинов, когато беше здравен министър, след серия жалби срещу лекарски грешки. Мотивът ме беше, че пациентът трябва да носи отговорност, ако рещи да се самоизпише и да не продължи лечението си. 

През май прокуратурата е поискала здравното министерство да отмени декларацията, но е получила отговор от служебния министър проф. Николай Петров, че "не счита за целесъобразно" да го направи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2013 в 11:40

Прокурора - здрасти! Ма чак сега ли го разбра т'ва??? Ма то е така от около 7-8 че и повече години... иначе как ще се точат пари за нищо? За една пункция жена ми трябваше да седи в болницата 3 дни... а преди 20 години я правеха и ако след 1 час си добре - вън. Ма тогава беше соцализъм, нямаше такава всеотдайна грижа за здравето на хората и немаше здравна каса...