Продажбата на обикновени крушки спира от днес

Виктория Викторова 01 септември 2012 в 18:49 4669 11

Добре познатите крушки вече няма да се зареждат в магазините у нас, но производителите им търсят пазари в чужбина. Снимка: БГНЕС
Добре познатите крушки вече няма да се зареждат в магазините у нас, но производителите им търсят пазари в чужбина. Снимка: БГНЕС

Освен сбогуването със старите цени на Синята зона в столицата, днес се прекратява и продажбата на обикновени електрически крушки за магазините, а съответно – и за крайния потребител след изчерпване на останалите по складовете количества.

Причината е европейска директива, според която когато у нас останат само енергосрестяващите крушки, страната ще пести по 625 гигават часа енергия годишно.

"Един среден двустаен апартамент ще спестява средно по 150 лева годишно от подмяната на всички лампи“, заяви Цветомира Кулевска от агенция за устойчиво енергийно развитие пред bTV.

Някои предприятия за производство на крушки с нажежаема жичка са намерили пазар в част от Балканските държави и в Арабския свят и започват да изнасят продукцията си в страни от тези региони.

Тъй като срокът на обикновените крушки рядко надвишава 2-3 години, експертите са на мнение, че те ще изчезнат от всички сфери на живота в ЕС около 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!