Президентът "за" пълната забрана за пушенето

Последна промяна на 05 юни 2013 в 12:02 2689 5

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Режимът за тютюнопушенето трябва да остане такъв, какъвто е, защото няма реални причини, и няма логично обяснение, една добре свършена реформа да бъде ревизирана.

Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, по отношение на дебатите за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, цитиран от "Фокус".

Плевнелиев не уточни дали е готов да наложи вето на промените в Закона за здравето. Той обаче напомни, че позицията му е категорична и той я е заявил и още от първите дни на своя мандат. „Нека да дадем пример като една истинска европейска държава, нека да се отнесем отговорно към следващите поколения на България”, призова Росен Плевнелиев. По думите му – по-важният дебат на деня трябва да са младите хора, техните умения, тяхното образование, техните идеи, но не и отново темата за тютюнопушенето.

Очаква се в края на следващата седмица Коалиция за България да внесе предложения за промяна на наредбата за тютюнопушене на обществени места. „Законът по този начин не работи пълноценно и не удовлетворява всички страни. Не трябва да забравяме, че над три милиона българи пушат, а това е близо 50 % от населението в нашата страна. Въпросът трябва да бъде разгледан отново и да има ново решение, което да удовлетворява пушачите и собствениците на заведения. В тази връзка ние продължаваме разговорите с неправителствените организации и най-вече с бранша”, каза депутатът Спас Панчев, цитиран от "Фокус".

Компромисен вариант за излизане от ситуацията, в която вече има обществено недоволство срещу вдигане на забраната, предложи външният министър Кристиан Вигенин. „Аз съм против вдигането на забраната. Но като разумен компромис предлагам да се разреши пушенето в отделни помещения от 1-ви ноември до 1-ви март - все пак е нечовешко хората да пушат навън на минус 10 градуса”, коментира той на личната си страница във Фейсбук, цитиран от bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.06 2013 в 16:41

Напълно подкрепям пълната забрана за пушене в заведенията. Това е едно от най-хубавите неща, което се направи при предното правителство. Нека всички на 8.06 в 11.00 часа да се съберем на организирания пред парламента протест. Стига са ни карали да живеем в абсурдна държава. Нека не позволяваме да тровят и нас и децата ни. Интересите на бизнеса не са по-важни от здравето на децата ни!!!!

05.06 2013 в 17:28

Мисля че в джентълменския си разговор със Спас Лакомото пред входа на БНТ вчера Васо Гюров каза всичко по въпроса: http://www.youtube.com/watch?v=Pp3Roc53sSc
Подкрепям президента.

05.06 2013 в 15:27

Дупетатът-червенотиквеник да го духа на другата страна. Според изследване на НЦИОМ в началото на годината пушачите са 42% от пълнолетното население, което е 35% от всички българи, а това са около 2.5 млн. души.
Според същото изследване 61% от пълнолетните българи подкрепят забраната и само 39% от пълнолетните или 32.6% от всички българи са за промяна на режима. Това е по-малко от 1/3.
И от къде на къде тоя червенотиквеник ще се консултира с бранша дали да тровят 2/3 от българите или не? Или нещо за процентите ще се консултират?
Нечовешко било хората да пушели при -10градуса!
Ега ти наглеца! А човешко ли е децата, отишли с родителите си на ски на Витоша да обядват на -15 градуса, защото в заведенията е като в лисичарник?
Човешко ли е ако човек замръкне в китно българско селце, или малък български град да няма къде да нахрани семейството си, защото на 60 км наоколо няма заведение, или зала в които не се пуши? Ето до там бяха докарали алчните и мързеливи кръчмари от бранша положението в България. И това е "старото положение", което искат да се върне.
Никога!
Ето до там бяха докарали положението

05.06 2013 в 15:13

Браво, Boyan, страхотна подкрепа! Това, че не се е спазвала забраната напълно, не означава, че реформата не беше добра. Освен това едва ли си по-бавен от охлюв, че да имаш време да се усмуърдиш, докато минаваш през инкубаторите за пушачи зимата. Нима преди, като се пушеше навсякъде, да си се усмърдявал по-малко, прекарвайки 5-6 часа в заведение, в което всеки втори пуши?
Дано Плевнелиев да наложи вето, дано ако внесат закона, да не го гласуват, дано да не го внасят въобще!!
Относно това, което е написал Вигенин - щях да го подкрепя замалко, ако не беше последното му изречение: на когото му е студено на -10 градуса, просто няма да излиза да пуши! Не стига, че пушенето е вредно, студът - също, кой малоумник би направил и двете едновременно?! Нали все пак целта на вдигането на акцизите и тази забрана е иманно намаляване на броя на пушачите.

05.06 2013 в 12:51

"Добре свършена реформа" - хахахахахаха. Умря циганката, дето ви хвалеше. Грешка, тя май даже не се е раждала.
И понеже беше чудесна реформата, аз, като непушач, трябваше зимата да се усмърдя на целия цигарен дим, който се събира в покритото пространство около входовете на заведенията, за да стигна до самото заведение. А в нощните клубове, след 12:00 се вадят пепелниците и става брутално. Да ви с*** на реформите.