Президентът "за" пълната забрана за пушенето

05 юни 2013 в 12:02 3212 5

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Режимът за тютюнопушенето трябва да остане такъв, какъвто е, защото няма реални причини, и няма логично обяснение, една добре свършена реформа да бъде ревизирана.

Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, по отношение на дебатите за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, цитиран от "Фокус".

Плевнелиев не уточни дали е готов да наложи вето на промените в Закона за здравето. Той обаче напомни, че позицията му е категорична и той я е заявил и още от първите дни на своя мандат. „Нека да дадем пример като една истинска европейска държава, нека да се отнесем отговорно към следващите поколения на България”, призова Росен Плевнелиев. По думите му – по-важният дебат на деня трябва да са младите хора, техните умения, тяхното образование, техните идеи, но не и отново темата за тютюнопушенето.

Очаква се в края на следващата седмица Коалиция за България да внесе предложения за промяна на наредбата за тютюнопушене на обществени места. „Законът по този начин не работи пълноценно и не удовлетворява всички страни. Не трябва да забравяме, че над три милиона българи пушат, а това е близо 50 % от населението в нашата страна. Въпросът трябва да бъде разгледан отново и да има ново решение, което да удовлетворява пушачите и собствениците на заведения. В тази връзка ние продължаваме разговорите с неправителствените организации и най-вече с бранша”, каза депутатът Спас Панчев, цитиран от "Фокус".

Компромисен вариант за излизане от ситуацията, в която вече има обществено недоволство срещу вдигане на забраната, предложи външният министър Кристиан Вигенин. „Аз съм против вдигането на забраната. Но като разумен компромис предлагам да се разреши пушенето в отделни помещения от 1-ви ноември до 1-ви март - все пак е нечовешко хората да пушат навън на минус 10 градуса”, коментира той на личната си страница във Фейсбук, цитиран от bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови