Президентът в отговор на компроматите: Платил съм данъците си до последния лев

18 юни 2013 в 14:35 3666 11

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Атаките срещу президента Росен Плевнелиев и твърденията, че той източил държавни пари чрез офшорна фирма, са за отклоняване на вниманието от безпринципните назначения в новото правителство. 

От прессекретариата на президентството разпространиха позиция в отговор на появилите се публикации, в които се твърди, че Плевнелиев е източил близо 1 млн. долара чрез кипърска фирма. 

"По повод публикации за нарушаване на закона и „източване на фирма „Линднер“ с 1 млн. долара“ от президента, Прессекретариатът на държавния глава заявява, че подобни твърдения не отговарят на истината. Доходите и имуществото на Росен Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата от първия ден, в който той заема публична длъжност", се казва в позицията.

В нея се казва, че в годините, в които Плевнелиев е развивал бизнес, той се е придържал към закона и е платил дължимите си данъци "до последния лев", както в България, така и в страните, в които е работил. 

"Доходите на президента Росен Плевнелиев и имуществото, което той и семейството му притежават, са с изцяло доказан произход. Нещо повече, в работата си като бизнесмен той не се е обогатявал от обществени поръчки, не е „усвоявал“ държавни пари и не е приватизирал държавни дружества на безценица.

Тиражираните версии са очакван отговор на принципните и категорични позиции на държавния глава за запазването на държавността, на морала при назначението на лица на висши държавни длъжности и в подкрепа на справедливото гражданско недоволство от последните дни. Подобни твърдения имат за цел да отклонят общественото внимание от безпринципните назначения в политиката и от справедливите протести на българските граждани срещу тях.

Президентът на Република България ще продължи да защитава демокрацията, морала и интересите на народа, независимо от компроматните войни срещу него", се казва още в официалната позиция от президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!