Премиерът на Малайзия проверява случая с осъдените българи

Юлиан Христов 06 ноември 2012 в 10:40 2217 1

Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателят на Малайзия Наджиб Разак. Снимка: Администрация на президента
Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателят на Малайзия Наджиб Разак. Снимка: Администрация на президента

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак е поел ангажимент пред българския държавен глава Росен Плевнелиев да се запознае по случая с осъдените на смърт българи, съобщиха от пресцентъра на президенството.

Двамата разговаряха на втория ден от Срещата на върха на АСЕМ във Виентян. „Съдебната система на Малайзия е независима институция и един министър-председател трудно би могъл да повлияе, защото това е една демократична държава“, коментира президентът Росен Плевнелиев. В последно време тежките присъди в страната, свързани с трафик на наркотици, не се изпълняват, тъй като се счита, че законодателството трябва да бъде променено и адаптирано към новите реалности в света, посочи след срещата президентът. По време на разговора той изрази българската и европейската позиция за преосмисляне на прилагането на смъртното наказание.

Освен за съдбата на осъдените българи президентът е потърсил подкрепата на Малайзия и за преизбирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.

Още в понеделник директорът на азиатската дирекция във Външното ни министерство Ангел Орбецов замина за Куала Лумпур за срещи с представители на Външното министерство на Малайзия. задачата му е да обсъди с местните власти присъдите срещу българите Иван Костов и Георги Бакалов.

Двамата бяха осъдени на смърт, след като бяха заловени с над пет килограма амфетамини, на стойност близо половин милион долара. На срещата в Малайзия ще бъде заявено, че България, както и останалите страни в ЕС, са против смъртната присъда, като наказателна мярка. Затова страната ни ще поиска съдействие от Европейската служба за външно действие, която има представителство в Куала Лумпур и замяна на присъдите. 

По време на престоя си в азиатската страна Ангел Орбецов ще проследи дали съдът ще допусне обжалване на присъдите на двамата българи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!