Пожарите в Пловдивско и Сливенско са овладени (обновена)

Елица Мартинова 05 август 2012 в 07:38 1231 0

Снимка: БГНЕС, Архив
Снимка: БГНЕС, Архив

Прожарите в Пловдивско и Сливенско, които пламнаха в събота, са овладени.

Пламъците в Община Първомай, Пловдивско, са овладени късно снощи. Те са били наблюдавани и през нощта, съобщават от МВР-Пловдив. На мястото е бил и кметът на Първомай Ангел Папазов.

Пожарът е обхванал 400-500 декара и пожарната е успяла да предотврати разрастването му. Горели са само сухи стърнища – треви и храсти, няма засегнати горски територии.

Няма пострадали хора или къщи, няма нанесени материални щети.

Огънят край село Брягово, Пловдивско, пламна в 09.00 ч. в събота сутрин.

Около обяд е локализиран, но към 14.00 ч. огънят е тръгнал отново от недоугасените огнища.

В потушаването на пламъците се включиха седем екипа на пожарните от Общините Първомай, Асеновград и Пловдив. Два екипа на Горското стопанство с високопроходими автомобили също са участвали в гасенето.

Огънят в Сливенско също е локализиран. Фронтът на пожара там е много голям – близо 30 км, съобщи за „Фокус” областният управител на Сливен Марин Кавръков.

От областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че ще охраняват най-уязвимите и опасни точки в района на пожара.

По информация на Кавръков пламъците са обхванали площ между 8 и 10 хил. дка.

Заради задимяване късно снощи се е наложило временно спиране на пътя Нова Загора-Раднево.

Кавръков бе категоричен, че огънят е локализиран, няма опасност за близките села и не се налага евакуация.

Той поясни, че освен стърнища, е горяла и нискостеблена широколистна гора, където са били съсредоточени усилията на огнеборците. Пламъците там са били толкова големи, че масивът е бил непристъпен.

„Засега се опитваме да се справим с наши сили – Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Радево, мините „Марица Изток” помагат. Вдигнали сме всичко, каквото имаме. Горските са изнесли шест мобилни автомобила в района”, поясни Кавръков.

Той успокои, че до момента няма пострадали или регистрирани материални щети.

Пожарът в Област Сливен възникна вчера около обяд между селата Сокол и Полско Пъдераво. В гасенето се включиха пожарникари от Нова Загора и Сливен, както и екипи от Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Огънят засегна площ от 700 декара сухи треви и храсти, като засегна и част от широколистна гора.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха, че във връзка с трайното засушаване на растителната покривка, особено в Централна и Югоизточна България и очакваното сухо и горещо време до средата на следващата седмица, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!