Пожари бушуват в Сливенско и Пловдивско

Юлиан Христов 04 август 2012 в 20:00 1828 0

Пожар. Снимка: БГНЕС
Пожар. Снимка: БГНЕС

Два големи пожара горят в областите Сливен и Пловдив. В област Сливен горят 700 декара между селата Сокол и Полско Пъдарево в Община Нова Загора, а в област Пловдив горят около 500 декара край село Брягово, Община Първомай.

Пожарът в Област Сливен е възникнал днес около обяд между селата Сокол и Полско Пъдераво. В гасенето се включиха пожарникари от Нова Загора и Сливен, както и екипи от Стара Загора, Хасково, Ямбол. Направено е искане за включване на булдозери от „Марица Изток” за извършване на просеки и тежката техника вече пътува. Огънят засегна площ от 700 декара сухи треви и храсти, като засегна и част от широколистна гора. Прави се всичко възможно да се пресече пътят на огъня му към село Сокол. Ще бъдат направени просеки и всички екипи работят на този фронт, за да се ограничи развитието на огъня в посока населеното място. Засега не се предвижда евакуация.

От противопожарната служба в Нова Загора призоваха всички ловни дружинки, гасачески групи и селскостопанска техника да се включат в потушаването на огъня.

Пожарът в района на село Брягово, Община Първомай, област Пловдив, е възникнал около 09.00 часа тази сутрин. Около обяд е локализиран, но около 14.00 часа огънят е тръгнал отново от недоугасените огнища. За погасяването работят седем екипа на пожарната от Общините Първомай, Асеновград и Пловдив. Два екипа на Горското стопанство с високопроходими автомобили са се включили в гасенето. Пожарът се развива на площ от 500 декара сухи треви и храсти, не е засегнал същинска гора.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха, че във връзка с трайното засушаване на растителната покривка, особено в Централна и Югоизточна България и очакваното сухо и горещо време до средата на следващата седмица, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !