Погребват Мартенс с държавни почести

OFFNews 19 октомври 2013 в 13:42 1772 0

Председателят на ЕНП Вилфред Мартенс Снимка: БГНЕС
Председателят на ЕНП Вилфред Мартенс Снимка: БГНЕС

В белгийския град Гент с държавни почести ще бъде погребан председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс.

Той почина на 77-годишна възраст на 9 октомври. Мартенс ще бъде погребан с държавни почести, тъй като дълго време - 12 години - беше премиер на Белгия като през това време беше начело на девет правителства.

На церемонията присъстват българският президент Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, премиерите на Белгия, Люксембург, Унгария и Молдова и президентите на Румъния, Грузия и Армения.

Очаква се в началото на религиозната церемония в катедралата на Гент речи да произнесат Ангела Меркел и Жозе Барозу. Мартенс се смята за един от най-отдадените на идеята за единна Европа политици. Дълго време той беше председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и под негово ръководство тя стана най-голямата.

Адвокат по образование, той успява да управлява коалиционни правителства в Белгия 12 години, като правителствата бяха доминирани както от леви, така и от десни партии. В същото време ги склонява да прилагат мерки на икономии, за да се стабилизира икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови