Почина пострадалият при взрива пред офис на "Евророма" в Сандански

29 юли 2012 в 21:43 1887 1

Офисът на партия
Офисът на партия "Евророма" в Сандански. Снимка: БГНЕС

59-годишният Малин Илиев, пострадал при взрива пред офиса на "Евророма" в Сандански, почина в неделя във Военномедицинска академия в София. Това съобщават от партия "Евророма".

На 29 юни тази година пред офиса на "Евророма" в Сандански бе оставена ръчна чанта.

Влезлият пръв в партийния клуб Малин Илиев я е взел и тя избухнала в ръцете му.

59-годишният мъж бе настанен в болницата в Сандански с откъсната ръка, отворена рана на корема и поражения от осколките по тялото.

Ден по-късно Малин Илиев бе преместен за лечение във ВМА - София в много тежко състояние.

Четирима арестувани

На 1 юли вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че четирима души са арестувани  заради бомбата, избухнала пред офиса на партия „Евророма“.

След като експертизата е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите на арестуваните, те са задържани за 72 часа.

Един от тях е дал съгласието си за изследване с полиграф, на което „частично се провалил“, по думите на Цветанов.

Комитет брани арестуваните

В средата на юли стана ясно, че Национален комитет ще брани арестуваните за бомбата в Сандански.

Комитетът беше учреден от неправителствени организации, политически партии, мотоклубове, няколко фен клуба и граждански сдружения. Съпричастност към комитета, освен националистически организации, са изразили и работнически и селски сдружения и партии.

Целта на сдруженията и организациите в комитета е да дадат гласност на случая, както и да съдействат за набирането на средства за правната защита на арестуваните Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев за взрива в Сандански.

В декларацията се казва, че „долуподписаните родители, приятели, съмишленици и Български граждани” вярват в невинността на арестуваните и ще настояват за безпристрастност и обективност на разследващите органи, на прокуратурата и съда.

Сред инициаторите е и бившият лидер на Българския народен съюз Боян Расате.

Пред OFFNews.bg той обясни, че младежите са набедени поради липса на капацитет при разследването, което не може да открие истинските извършители на деянието. Момчетата са добре познати в региона, а Николай Йовев е бил един от участниците в протестите в Катуница. Расате смята, че именно заради това той е нарочен от полицията и е арестуван за взрива пред офиса на „Евророма“. Той заяви, че дори има съмнения, че при задържането момчетата са били малтретирани.

От обясненията на родителите на задържаните младежи става ясно още, че те имат алиби и по време на деянието са били в домовете си. Расате не изключи и възможността от възникване на етническо напрежение, тъй като имало данни за саморазправа със семействата на момчетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews