Плевнелиев източил Линднер с офшорка в Кипър според документи с неясна автентичност

17 юни 2013 в 23:56 12260 50

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Скандални, но с неустановена автентичност документи, според които президентът Росен Плевнелиев е източил управляваната от него фирма "Линдер-Ирис Имобилиен" чрез своя офшорка в Кипър, публикува сайтът "Силна България".

Само 2 часа по-късно, след като документите се разпростарниха из мрежата, сайтът изтри публикацията.

"Силна България" се позовава на международно разследване на независими журналисти, като не става ясно кои са те. Не е ясно и кой е собственикът на неизвестния досега сайт, регистриран едва на 4 юни 2013 г.

Според него в президентът е източил и скрил в Кипър 1 милион долара. В публикуваните документи обаче има доказателства само за 421 000 долара.

Сделките са ставали през 1999 г. Управляваната от Плевнелиев “Линднер-Ирис Имобилен” (инвеститор на Бизнес парк - София) е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру. По договор Inox получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на Линдер.

Освен това като консултант на Българска Инвестиционна Банка Inox получава и 311 000 долара за посредническа дейност, при покупка на банков офис от търговската институция за сградата, която Линдер строи на ул. “Лайош Кошут” 4.

Публикуваните документи потвърждават, че Росен Плевнелиев е краен собственик на фирмата, а достъп до авоарите е имала тогавашната му съпруга Вероника Плевнелиева.

Сайтът напомня, че международния център за разследваща журналистика в сътрудничество с журналисти от 46 държави публикува най-големия разкриван някога списък на офшорните дружества, станал известен като “Офшорлиикс”. Това стана в началото на април, но тогава имена на български граждани не бяха разкрити. Кларк Гаскойн от Международната организация Global Financial Integrity обаче заяви, че България е изгубила в нелегални трансфери на пари за последните години около 16 милиарда долара.

Според Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" документите са фалшификат.

"На първата страница от въпросния "документ" има дата 05.1999 г., на следващите пет от формуляра е 30 май 2000 г., а на факса с паспортите - 08 юни 2000 г.", коментира Чобанов.

Вижте факсимилетата на документите тук:

20130617192156026a

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!