Плевнелиев източил Линднер с офшорка в Кипър според документи с неясна автентичност

Последна промяна на 17 юни 2013 в 23:56 11568 50

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Скандални, но с неустановена автентичност документи, според които президентът Росен Плевнелиев е източил управляваната от него фирма "Линдер-Ирис Имобилиен" чрез своя офшорка в Кипър, публикува сайтът "Силна България".

Само 2 часа по-късно, след като документите се разпростарниха из мрежата, сайтът изтри публикацията.

"Силна България" се позовава на международно разследване на независими журналисти, като не става ясно кои са те. Не е ясно и кой е собственикът на неизвестния досега сайт, регистриран едва на 4 юни 2013 г.

Според него в президентът е източил и скрил в Кипър 1 милион долара. В публикуваните документи обаче има доказателства само за 421 000 долара.

Сделките са ставали през 1999 г. Управляваната от Плевнелиев “Линднер-Ирис Имобилен” (инвеститор на Бизнес парк - София) е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру. По договор Inox получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на Линдер.

Освен това като консултант на Българска Инвестиционна Банка Inox получава и 311 000 долара за посредническа дейност, при покупка на банков офис от търговската институция за сградата, която Линдер строи на ул. “Лайош Кошут” 4.

Публикуваните документи потвърждават, че Росен Плевнелиев е краен собственик на фирмата, а достъп до авоарите е имала тогавашната му съпруга Вероника Плевнелиева.

Сайтът напомня, че международния център за разследваща журналистика в сътрудничество с журналисти от 46 държави публикува най-големия разкриван някога списък на офшорните дружества, станал известен като “Офшорлиикс”. Това стана в началото на април, но тогава имена на български граждани не бяха разкрити. Кларк Гаскойн от Международната организация Global Financial Integrity обаче заяви, че България е изгубила в нелегални трансфери на пари за последните години около 16 милиарда долара.

Според Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" документите са фалшификат.

"На първата страница от въпросния "документ" има дата 05.1999 г., на следващите пет от формуляра е 30 май 2000 г., а на факса с паспортите - 08 юни 2000 г.", коментира Чобанов.

Вижте факсимилетата на документите тук:

20130617192156026a

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2013 в 07:43

Your way of explaining all in this paragraph is actually pleasant, every one be able to easily know it, Thanks a lot. Polo Ralph Lauren Uk http://www.sulzerhipinfocenter.com/

20.06 2013 в 01:36

Както надявам се много от вас знаят, поне от филмите за мафията и Ал Капоне, него са успели да го осъдят за укриване на данъци, защото навсякъде са удряли на камък. Да ясно е, че този човек е крал, ооо убеден съм в това. Ясно е, че не са само 400 000, но какво да се прави, както може да лежи за милиарди, така може да лежи и за 400 000.

18.06 2013 в 14:31

Не е кьор-фишек, а просто тия, които в момента искат да се облагодетелстват от ситуацията, показват ниски интелектуални, технически и специални познания и възможности! И затова и един убедителен материал не могат да систематизират от множеството налични данни!

18.06 2013 в 13:58

За кой ли път ми изтриват коментар в който изказвам несъгласие с автора. Така ги разбират нещата. Така разбират демокрацията. ОК. Ако мине мине. А ако не е вярно? Накъдето и отиват нещата. Засрамете се.

18.06 2013 в 13:56

Още по-малко пък значи, че е вярно. Нали?

18.06 2013 в 13:22

Момчета, похарчете 10 долара и вижте какво има във файлна на Инокс в ТР на Кипър...

18.06 2013 в 13:11

"Данъчно оптимизиране"... а-ха-хах! Учудва ме словоблудството, което почна да се шири и в този форум. Драга/и говорете с думи прости! Драган отгоре е описал в общи линии схемата. Относно визираната фирма и нейните собственици. 1-во. Проверете по името на първата съпруга на Росок; 2-ро Проверете по името на представляващия собственика адвокат кои други фирми представлява и то не само в Кипър; 3-то извадете данъчните декларации на Роско, брат му и първата му жена.

18.06 2013 в 12:48

"Биволъ няма специални симпатии към президента Плевнелиев, герой в онази история с подкупа за 1 млн лева, поискан от общински съветници на ГЕРБ, за който той не съобщил на прокуратурата. Тогава дори подписахме сигнал до главния прокурор да се проведе разследване, Плевнелиев дава обяснения в прокуратурата, а скандалът в крайна сметка беше смачкан. Не сме забравили също как Плевнелиев скри ловните подвизи на Гоце в Узбекистан, обзаведе със съветници от червената номенклатура (виж тук и тук), цъфна в "Дюнигейт" и пренебрегна обществения интерес в казуса "Корал" за 20 лева "

18.06 2013 в 12:43

Подлогите на Пеевски пак занимават хората с глупости - ИЗВИНИ СЕ!

Е.АТИ И МЕДИЯТА!

Линк за какво говорим!
https://www.bivol.bg/plevneliev-offshore.html

18.06 2013 в 12:39

Вижте, Плевнелиев е бил дълги години в бизнеса. Всеки бизнесмен, който борави с повече пари ще ви каже, че офшорните зони, които са 100% законни, са добър начин да прекараш някой и друг лев оттам. Причините са много. Като започнеш от данъци и стигнеш до анонимнос. Единственият въпрос е дали Плевнелиев е трябвало да плати някакви данъци върху тези пари и дали ги е укрил, ако въобще има нещо общо със създалата се ситуация. Аз допускам, че това е кьорфишек, но допускам, че името му ще излезе в някоя и друга офшорна фирма. Все пак той е бил вбизнеса и е логично да е имал фирми в офшорна зона. Виж ако излезе името на някой политик, който освен с политика не е обявил, че се занимава с друго, това би било скандално.
Допускам, че с този кьорфишек се цели разколебаване на доверието в президента ,защото се очертават нови избори и нов служебен кабинет.