Петровден е

Вероника Шербанова 29 юни 2012 в 08:35 1474 0

Свети Петър и Павел
Свети Петър и Павел

Православната църква почита днес паметта на Светите апостоли Петър и Павел.

Петър първоначално носел името Симеон. Той бил син на рибар. Заедно с брат си Андрей станал един от първите ученици на Исус. Петър бил един от най-разпалените последователи на Хистос.

След възкресението на Исус Петър започнал да проповядва вярата в него – първо в Йерусалим, а след това – в Юдея, Галилея, Самария, Лида, Иопия, Кесария Палестинска, Мала Азия, Египет и др.

Накрая той пристигнал в Рим, където Нерон преследал жестоко християните. Петър бил заловен и хвърлен в тъмница, а няколко дни по-късно бил осъден на смърт – той бил разпънат на кръст.

Апостол Павел (роден с името Савел) получил добро образование. Занимавалс е с направата на шатри. Той бил езичник и се включвал с охота в преследването на християни. Един ден на път за Дамаск видял над себе си силно сияние и чул гласа на Христос. Три дни и три нощи не можел да вижда, а на четвъртия го посетил апостол Ананий, който му възвърнал зрението. Така Савел повярвал в учението на Исус, бил кръстен и получил новото си име - Павел.

Той пътувал до страни от Близкия Изток, Гърция и Македония, Рим, където проповядвал християнското учение. Заради това Павел бил подложен на много страдания и лежал няколко годиини в затвора. Накрая той бил посечен с меч в Рим.

В народната традиция денят на апостолите Петър и Павел е познат като Петровден. Свързван е с лятото, с умирането и възкръсването на всяка нова стопанска година и с доброволната жертва.

Празникът започвал рано сутринта. Стопаните посещавали градините, лозята, нивите си и хвърляли ситни камъчета за плодородие.

Приготвяла се обща трапеза и се правел общ курбан за здраве. На някои места се правели и сборове. Месели се обредни хлябове и се раздавали като помен на починалите деца.

Имен ден празнуват Петър, Петрана, Павел, Павлина, Петя, Камен и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови