Пернишко село с вода само на четна дата

Мадлен Шишманова 11 септември 2012 в 11:43 1308 0

Без вода. Снимка: БГНЕС
Без вода. Снимка: БГНЕС

Жителите от покрайнините на пернишкото село Мещица се радват на течаща вода само на четна дата и то само за по един-два часа на ден. На нечетна дата през кранчетата не капва дори капка вода.

Проблемът с водата е от 1987 година, съобщава bTV.

„Надявахме се с извеждането на вода от язовир Студена да се направи и резервоар в началото на селото, така че да има вода до крайните квартали. Водата обаче отива само до центъра на селото. Един-два часа имаме вода на ден и то е въздух и вода. Греем си в съдове, с канчета и т.н.”, разказа една от потърпевшите, Иванка Тодорова.

Над 150 души са на този „режим“ на водата от години. Те са събрали подписка с искане местната власт да направи нещо по въпроса. Проблема обаче за момента е нерешим заради липса на средства, обяснява кметът на селото Деан Станимиров.

От ВИК-Перник обясниха, че причината за липсата на вода е незавършен проект, който трябвало да включва резервоар за селото.

„От 2000-2005 година започна изграждане на водопровод, завършен е 2007 година, но без да се реализира планът за резервоар. Трябва финансиране от 500-600 хиляди лева”, заяви Румен Стефанов, зам.-директор на ВиК-Перник.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!