Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Пенсионер внесе жалба за дискриминация срещу Борисов

16 април 2013 в 17:07 2766 2

Вангел Диманов, пенсионерът от село Ярджиловци, който внесе жалба за дискриминация срещу Бойко Борисов. Снимка: Сергей Антонов
Вангел Диманов, пенсионерът от село Ярджиловци, който внесе жалба за дискриминация срещу Бойко Борисов. Снимка: Сергей Антонов

Вангел Диманов, пенсионер от село Ярджиловци, внесе в Комисията за защита от дискриминация жалба срещу изказването на Бойко Борисов, че пенсионерите са изяли фискалния резерв.

Бившият премиер направи това изказване по време на откриването на кампанията на ГЕРБ в Пловдив.

В жалбата си Диманов е написал, че има пряка дискриминация спрямо българските пенсионери.

Според него недопустимо е бивш премиер и настоящ кандидат за такъв да си позволява да третира най-бедната социална група като причина за "изяждането" на фискалния резерв на държавата. Пенсионерът смята, че това е изключително безочливо и невярно, предвид обстоятелството, че за изминалите три години и половина минималният размер на пенсията не е бил увеличаван изобщо.

Подобно изказване представлява дискриминация по смисъла на Закона за защита от дискриминация, който по разпоредба на чл. 4, ал. 1 предвижда, че е забранена всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, увреждане, възраст, имуществено състояние или всякакви други признаци, установени в закон или международен договор, по който България е страна.

В жалбата си Вангел Диманов е посочил следните основания:

"Размерът на минималната пенсия през 2009, 2010 и 2011 г. е бил непроменен и е сведен до сумата от 136,08 лв., а през 2012 г. е достигнал до 145 лв. (данните са извлечени след справка в Националния Осигурителен Институт). Допуснатото през 2012 г. увеличение е в размер на 8,92 лв. или 8%, а това през 2013 г. е в размер на 5 лв. или 4 %, т.е. за последните четири години размерът на минималната пенсия се е увеличил с общо 13,92 лв. или 10%.

Отново след направена справка в Националния осигурителен институт (НОИ), към септември 2012 г. броят на пенсионерите в България се е равнявал на приблизително 2,2 млн. души, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева, а общият размер на отпуснатите пенсии възлиза на около 870 млн. лв. Следователно, изказването на бившия премиер, че разходваните средства за увеличение на пенсиите са на стойност 4 млрд лв. и "изяждат" фискалния резерв, не само не може да бъде възприето, а следва да се счита за изключително безочливо и невярно, особено предвид обстоятелството, че в период от три години минималният размер не е бил увеличаван изобщо".

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II