Първанов на протест за Белене

Вероника Шербанова 22 април 2012 в 11:18 1128 0

 АЕЦ
АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС

2000 души протестират в Плевен срещу спирането на проекта за „Белене“, съобщи агенция „Фокус“. На митинга участие взе и Георги Първанов.

С лозунги „Аз съм за АЕЦ Белене“ и „Да на енергийната независимост на България“ защитниците на спрения проект за Белене се събраха в центъра на Плевен.

„Очакваме правителството да ревизира решението си. Нека бъде иницииран референдум по въпроса. Ние от своя страна, имаме готовност да направим подписка в подкрепа на нашата кауза“, заяви Красимир Тодоров, съпредседател на Инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?“, които организират протеста. Той е убеден, че нагласата на българите е на тяхна страна и затова правителството не иска референдум.

Едно от исканията на протестиращите е да се даде достъп на хората до доклада на HSBC, в който според тях има аргументи за необходимостта от централата.

„Ние не сме политически ангажирани. Изразяваме гражданското си мнение, но към нас се включват и много партии“, категоричен е Тодоров.

Акцията е подкрепена от жители на Велико Търново, Ловеч, Монтана и Враца.  Това е третата подобна демонстрация на „Аз не се отказвам от Белене, а ти?”.

Към протестиращите се присъедини и експрезидента Георги Първанов. Той заяви, че завършването на АЕЦ "Белене" ще осигури по-добро бъдеще за страната, като запази водещото ú място на Балканския енергиен пазар. "Спирането на проекта е престъпно решение, за което е отговорен Бойко Борисов", каза Първанов. Според него проектът все пак ще бъде продължен "ако не от това, то от следващо национално отговорно правителство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!