Отвързваме се по-лесно от мобилния оператор

09 януари 2013 в 16:41 1857 0

Ивайло Московски. Снимка БГНЕС
Ивайло Московски. Снимка БГНЕС

Въвеждането на таван на възможните финансови обезщетения при предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор предвижда транспортното министерство чрез промени в Закона за електронните съобщения.

"Няколко са нещата - на първо място оператор няма право да налага повече от 50% от стойността на месечните абонаментни такси към потребителя като санкция и неустойка на съответния потребител, ако предварително се прекрати договора", каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред ТВ7.

В момента няма такова ограничение и честа практика е от потребителя да се иска да плати 100% от оставащите месечни такси до края на договора.

Предвижда се и друга важна промяна. Операторите ще бъдат задължени да предупреждават с SMS клиентите си при смяна на оператора (например в гранична зона или в чужбина). Там често се случва сигналът от оператор на съседна държава да е по-силен. Хората без да знаят  водят разговори от територията на България в режим на роуминг и плащат по-скъпо.

Предвидената санкция в този случай е 10 хил. лв. Московски не очаква мобилните оператори да "хитруват", защото в техен интерес е клиентите са получат по-добро, по-коректно и по-адекватно обслужване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!