Отстранен заместник на Миро Найденов стана евродепутат от ГЕРБ

15 януари 2013 в 19:10 2126 1

Преслав Борисов. Снимка: БГНЕС
Преслав Борисов. Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-министър на земеделието Преслав Борисов, който през пролетта на 2010 г. беше "помолен" да подаде оставката, става евродепутат от ГЕРБ.

Той ще заеме мястото на Илиана Иванова в Европейския парламент, която беше избрана за български представител в Европейската сметна палата.

Премиерът Бойко Борисов прикани Преслав Борисов да подаде оставка след по-малко от година на поста зам.-министър на земеделието, където беше назначен лично по настояване на Бойко.

Официалните мотиви бяха че премиерът не е доволен от работата му, но неофициално стана ясно, че Преслав е в конфликт на интереси, тъй като бащата му е един от най-едрите зърнопроизводители.

Като зам.-министър Преслав Борисов бе подготвил лобистки промени в закона за земята, с които се забранява строеж на ветрогенератори върху земи от първа до четвърта категория. Целта беше цената на нивите в Добруджа да не поскъпва, за да може да бъде изкупена евтино от фамилията му.

Пламен Борисов, е син на един от най-големите земевладелци в Добруджа, който притежава и най-голямата зърнобаза в Североизточна България.

Пламен Борисов бе и сред най-големите дарители на партия ГЕРБ за местните избори през 2007 г. Фирмата му дари на ГЕРБ 20 000 лв., сочат данните от отчета на управляващите пред Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови