Откриха откраднат „Страдивариус“ у ромски бос в България

Елица Мартинова 04 март 2013 в 10:16 1849 0

Откриха откраднат
Откриха откраднат "Страдивариус" у ромски бос в България, Снимка: БГНЕС

Открадната цигулка „Страдивариус“ на стойност почти 1,4 млн. евро най-вероятно е открита в България, пише британският вестник Daily Mail.

Скъпият музикален инструмент е един от едва 400-те съществуващи. Той е бил притежание на световноизвестна цигуларка Мин Цзю Ким, която го купила през 2000 г. за 866 422 евро.

Цигулката била отмъкната през 2010 г. от ирландеца Джон Морган, докато Мин Цзю Ким се хранела в кафене на гара Юстън.

Тя оставила цигулката на пода, докато разговаряла по телефона. Самият Морган не осъзнавал колко е ценен инструментът и се опитал да го продаде срещу 115 паунда още на гара Юстън.

Ирландецът бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор през 2011 г. „Страдивариус“-ът обаче бе в неизвестност от 2010 г. насам.

Сега разследването отчита пробив, след като детективи под прикритие получили предложение да купят инструмент за 289 000 евро от ромския престъпен бос Христо Върбанов.

Британската полиция все още не е категорична, че става въпрос за цигулката на Ким. В световен мащаб обаче са били обявени за откраднати едва три цигулки от скъпата марка и разследващите смятат, че има голяма вероятност ромският бос да продава именно откраднатата през 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!