Отбелязваме Международния ден на детето

Елица Мартинова 01 юни 2013 в 07:31 2201 1

На 1 юни отбелязваме международния ден на детето. Снимка: БГНЕС
На 1 юни отбелязваме международния ден на детето. Снимка: БГНЕС

На 1 юни редица европейски страни отбелязват Международния ден на детето.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева.

В България придобива популярност след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата.

През 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Международен ден на децата, но Европа не успява да се обедини около тази дата.

По традиция в миналото на 1 юни всички шофьори на пътя са карали с включени фарове, дори през деня, за да предпазят децата от произшествия. Сега обаче светлините за задължителни през целия ден по закон.

Деня на детето ще се отбележи с чествания в почти всички градове на страната. В столицата Музеят за историята на София организира „Детски празник в музея”. Той ще се проведе в рамките на Детския панаир, който започна там преди няколко дни. На 1 юни децата ще могат да видят изложба от играчки, с които са играли техните родители, баби и дядовци.

„Ще порисуваме и ще поиграем на забравени детски игри”, обещават от организаторите.

Празникът ще се проведе в сградата на Централната минерална баня и ще започне в 10 ч.

Следобедно тържество ще се проведе и в 16 ч. в Зоологическата градина в София. Там празникът ще бъде посветен на правилника за безопасността на движението.

„На фона на веселото и празнично настроение любимите детски герои: Стопчо, Бате Стойко Песнопойко, Пипи дългото чорапче, Всезнайко и Многознайко отново ще напомнят на децата основните и най-важни правила на пътното движение”, пишат организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови