Quantcast

От "феодални старци" в БАН станаха "синодални"

Последна промяна на 18 септември 2013 в 11:38 5603 12

Лютви Местан, Снимка: БГНЕС
Лютви Местан, Снимка: БГНЕС

Нов прочит на легендарния коментар на бившия финансов министър Симеон Дянков по адрес на БАН даде днес в парламента председателят на ДПС Лютви Местан по време на дебата по годишния доклад за работата на Академията за 2012 г.

В началото на мандата си през 2009 г. Дянков нарече служителите на БАН "феодални старци, които си стоят там и събират заплати".

Днес в пленарната зала Лютви Местан опита с възмущение да припомни тези думи, но явно паметта му изигра лоша шега.

"През последните години БАН бе подложен на финансов терор, без дори да споменаваме обидите към българските учени, които бяха наречени, как беше, синодални старци", каза от трибуната лидерът на ДПС.

Очевидно става въпрос за грешка на езика - нещо необичайно за Лютви Местан, който винаги се стреми да е прецизен в изказа си, а веднъж дори изнесе урок по български език в парламента, чието съдържание по-късно бе опровергано от БАН.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2013 в 08:09

Извинете ме за невежеството, а какви са фактите - какви са били средствата за предишния и какви са предвидените за следващия програмен период за ОП "Наука и образование". А аз ще сравя и ще преценя - дали се намаляват драстично. Ще ви бъда изключително благодарен за подобна информация. Надявам се я имате за да правите подобни "драстични" изводи.

18.09 2013 в 19:43

Брей какъв рев за фундаменталната наука от картата на която България почити отсъства. Всъщност Дянков и Игнатов на направиха никаква реформа, освен в начина на раздаване на титлите. Българската наука си е такова блато каквото е последните 20 години, само някои играчи от научните среди се сменят по биологични причини, а не поради крадливост или некадърност.
Да се поддържа статуквото, каквото правят Местан, Станишев и Борисов, няма нищо общо с подкрепа за академичната или приложната наука. Трябват коренни промени, а точно това не устройва сегашните ректори и шефове. Да сте чули досега някой от тях да настоява за реформи? Не всички искат само пари от държавата и Европа, и никой не го е грижа за качеството на обучението или науката, а да не говорим за иновации където гоним дъното в една група с бедните африкански и азиатски държави. До това води политическото поддържане на статуквото прикрито с вопли за "чистата" наука! Банда крадци на данъци са това, а не изследователи.

18.09 2013 в 17:53

Борбата явно е да станат и те от синодални старци на вакъфски старци, това дали са или не са феодални старци не е толкова важно.

18.09 2013 в 17:39

заради т.н. "реформа на БАН от Дянков " сега ЕК ни намалява драстично парите по ОП Наука и образование - в стремежа си да унищожат фундаменталната наука, тъпият парашутист на СБ и сороският египтолог съчиниха толкова абсурдна Стратегия за развитие на науката, че им се наложило сами да я подправят и фалшифицират във версията и на английски език - тази безсрамна манипулация е едно от нещата, потресло европейските чиновници...

позорно е, че този , уж независим сайт, намира за нужно да се забавлява с езиковите лапсуси на Местан, а не е обелил и дума за катастрофалните последствия за българската наука от управлението на гробарските калинки...

апропо, Местан е човекът, който винаги е защитавал академичната наука - даже в разрез с мнението на боса му Доган, който призоваваше БАН да бъде закрита...

18.09 2013 в 15:36

Кои Вие ще заплащате без никаква полза? Стига болшевишки обобщения и милиционерски игри на "Ние и те".
А фразата "Опитът за реформа на ГАН (реформирана от Дянков) беше добра идея!" опитайте да извикате на бул. Руставели в Тбилиси - а на бас, че рекорда на Болт може да бъде подобрен от Вас!:)

18.09 2013 в 14:25

НА ВНИМАНИЕТО НА МВР И РАЗСЛЕДВАЩИТЕ ОРГАНИ!ЕТО Я ДИРЕКТНАТА ЗАПЛАХА:Местан: --"...Аз мисля, че отговорът на този въпрос е очеваден" Генка: --"На мен не ми избожда очите за съжаление" Местан: --"Така ли? Айде тогава да се опитам да допренеса да бъдат ободени очите ви" -МЕСТАН Е ПОРЪЧИТЕЛЯТ!ЗАПЛАХАТА Е ДИРЕКТНА,ПРОИЗНЕСЕНА В ЕФИР!БЕЗ НИКАКВО ПРИТЕСНЕНИЕ,НАГЛО И ДИРЕКТНО М,ЕСТАН ЗАПЛАШВА ЖУРНАЛИСТ И ЗАПЛАХАТА Е РЕАЛНОСТ НЯКОЛКО ДНИ ПО-КЪСНО!

18.09 2013 в 13:25

Ммм да.

Много е важно да сме коректни откъм лингвистична гледна точка, защото иначе разруха и хаос ще раздробят нашето общество.

Много е импортантно да се крием зад воалиран и сложен език, че простолюдието да не реализира, че в последните 100+ дни освен да създаваме схеми и нагласяме родата, не сме направили нищо.

18.09 2013 в 13:22

Разликата между "белите" държави и "банановите" републики са малки, но съществени! Банановите републики нямат Академия на науките, технология, ядрена енергетика, производство..... Те се изхранват от туризъм и селско стопанство. В този смисъл Симеон Дянков, като представител на Световната банка успешно ликвидира Академията на Науките на Грузия, но нашата му се опъна! Все пак той изпълни половината от мисията си- спря новия АЕЦ. Бойна авиация и флот България няма да има.....

18.09 2013 в 13:05

+1

18.09 2013 в 12:13

всъщност грешката е на симеон дянков: няма израз феодални старци, фразата е синодални старци