Оперираха млада жена с две матки в „Майчин дом“

Вероника Шербанова 05 юни 2013 в 12:44 2596 1

"Майчин дом", Снимка: БГНЕС

Хирурзи в „Майчин дом“ оперираха успешно млада жена с две матки. За това съобщиха в сряда от лечебното заведение.

28-годишната жена е приета по спешност в „Майчин дом“ в края на миналата седмица с оплаквания от силни болки в областта на корема.

При прегледа лекарите установили, че жената има рядка аномалия – родена е с две матки. В същото време станало ясно, че болките на пациентката са предизвикани от запушване и изпълване с кръв на дясната матка, която се дренирала по-лошо по време на месечния цикъл на жената.

Друга интересна особеност на случая е, че 28-годишната жена е забрменяла и е родила здраво дете преди няколко години. За щастие плодът е бил в „по-добрата“ матка, което е довело до успешното раждане в 34-та гестационна седмица. През третия-четвъртия месец втората матка изхвърлила цялата си лигавица, което е създало сериозни диагностични проблеми за наблюдаващите лекари, обясниха от болницата.

28-годишната жена е оперирана по спешност. При хирургичната намеса е отстранена едната от двете матки.

Запазихме „добрата“ матка и яйчниците и съм оптимист, че тяхната функция е запазена и жената ще може да има деца, обясни ръководителят на оперативния екип и началник на Клиниката по тазова, онкогинекологична и ендоскопска хирургия доц. Божидар Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews