Охранители се жалват от ниски цени и нелоялна конкуренция

09 ноември 2012 в 13:35 1707 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Частната охрана в България получава най-ниската цена за услугите си в цяла Европа. Причината за това е, че на пазара участват паралелно лицензирани и нелицензирани фирми, което е предпоставка за нелоялна конкуренция, тъй като обществените поръчки се обират от тези, които предлагат по-атрактивна за възложителя цена.

Всички охранителни фирми в България трябва да бъдат лицензирани и да притежават сертификат за качествено управление -  ИСО 9001. За това настоя днес Петко Ангелов - председател на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана, на пресконференция по повод Деня на охранителя и на частната охранителна дейност.

Причина за това е, че не съществуват ясни правила, които да са еднакви за всички охранителни фирми. В закона е заложено да бъдат контролирани тези фирми, които имат лиценз за извършваната от тях охранителна услуга, но с останалите, които не отговарят на нормативната уредба, не подлежат на регулация, съобщи Ангелов. Според него такива играчи, които имитират охранителен бизнес, печелят повече от обществени поръчки, отколкото законните частни фирми и  единственото, което правят е да стимулират сивия сектор.

Като обяснение за напоследък извършените грабежи в магазини в София, Ангелов каза , че това е следствие на доверие към системи за сигурност с ниско качество на работа и спомена, че възложителят не може да бъде защитен от това, че охранителят му няма да изнесе информация относно състоянието на охранявания от  него обект.

Поисканите промени, които отправиха от асоциацията е собствениците на охранителни фирми да имат чисто минало.Членовете на асоциацията също настояват правата на охранителите да са същите като на полицаите, но само в охранявания от тях обект, както и  за съвместна работа на охранителите с кучета или коне. Друго искане е да се въведе ясно правило за физическото състояние преди кандидатът да заеме поста на охранител. В момента закона позволява на хора на с 70% увреждания да работят като охранители.

В момента получилите лиценз частни фирми у нас са над 1700, като голяма част от тях са чуждестранни. Интересът към отваряне на фирми с подобен вид дейност от страна на чужденците у нас не е случаен. Целта им е да изкарват доходите си навън , а в България само да плащат данъците си. "Това го няма никъде в Европа и страната ни  си изгражда недобър имидж и в тази светлина", заяви Петко Ангелов. Според асоциацията тази непрекъсната поява на регистирани в България частни чуждестранни охранителни фирми трябва да спре.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!