Общинска служителка откраднала 621 000 лв. от данъците на столичани

Вероника Шербанова 14 юни 2013 в 12:11 1486 2

Столична община. Снимка: БГНЕС
Столична община. Снимка: БГНЕС

Започва разследване срещу служителка на Столична община заради кражбата на 621 000 лева от местните данъци и такси на живеещите в квартал „Лозенец“ в София.

Сигналът за кражба е подаден до Икономическа полиция на 31 май, като по случая е образувано досъдебно производство.

От общината установили, че има отклонение по сумите на средно десет сметки месечно. Това наложило проверка на документите и така била установена кражбата, обясни зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов.

В същото време станало ясно, че липсват пари в брой. Когато някой гражданин е плащал данъка си, служителката е отбелязвала плащането в системата, но оставяла парите в касата, уточни Барбалов.

За уволнение са предложени общо седем души от клона на дирекцията в „Лозенец“, като един от тях е разследваната от Икономическа полиция служителка. Останалите са уволнени заради това, че не са упражнили контрол, посочи Барбалов.

Дончо Барбалов заяви, че няма опасност липсата на откраднатите средства да доведе до сътресения в бюджета на общината. Той каза още, че са известни имената на всички хора, от чиито данъци е откраднато.

В момента тече проверка в във всички данъчни отдели на общината, като докладът трябва да бъде готов до 20 юни. След това ще стане ясно дали е открит подобен проблем и в друг отдел, допълни Барбалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!