НС прие декларация за спасяването на българските евреи

Елица Мартинова 08 март 2013 в 09:28 1282 0

Цецка Цачева Снимка БГНЕС
Цецка Цачева Снимка БГНЕС

Със 135 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“, депутатите приеха Декларация по случай 70-годишнината от спасяването на бългрските евреи.

Декларацията бе приет напълно единодушно от народните представители.

„По мое скромно мнение ние току-що приехме един исторически документ“, коментира председателят на НС Цецка Цачева.

Ето част от текста на декларацията:

Ние, народните представители на 41-ото Народно събрание на Република България отбелязваме днес 70-годишнината от спасяването на българските евреи и отдаваме своята почит към жертвите на Холокост.

Историческата дистанция ни дава възможност да оценим събитията от българската история в тяхната пълнота и многостранност. Убедени сме, че само такъв подход и позиция може да спре спекулациите и невярното представяне на българската история и да отдаде дължимото на приноса на българското общество и държава към съвременната история на човечеството и неговите ценности. За това определяне спасяването на българските евреи през 1943 г. като забележително събитие, показващо човечността и толерантността на българския народ, както и волята му за справедливост.

Оценявайки обективно историческите събития, днес не може да се оспорва фактът, че 11 343 евреи са депортирани на Северна Гърция и Кралство Югославия, които тогава са под германска юрисдикция. Като осъждаме този престъпен акт, предприет от хитлеристкото командване, изразяваме съжаление, че не е било във възможностите на местната българска администрация да го спре. Въпреки това опити за спасяване са правени от българските граждани, от общественици и духовни лица. Народният представител Петко Стайнов внася предложение за промяна в Наредбата за българското гражданство, с която се опитва да спаси обречените на депортиране евреи, като им се даде автоматично българско гражданство.

Днес ние дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, за всеки един от депортираните евреи в окупираните от Хитлер територии и изразяваме дълбоката си почит към тяхната памет. Призоваваме трагичната им съдба да не се използва за политически спекулации с днешна дата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови