Нямало СПИН и проституция в дома "Асен Златаров"

Последна промяна на 25 юли 2012 в 19:50 1513 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Информацията за СПИН и проституция в дома „Асен Златаров” е плод на слухове. Няма проституция, няма наркомания, няма СПИН. Няма нищо от това, за което се говори”, посочи Албена Атанасова – зам.-кмет на Столична община в направление „Здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности”.

Становището си тя съобщи по време на заседание на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, на което бяха поканени и представители на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата младежта и спорта.

Атанасова се позова на постноянните проверки за периода 2010-2012 г., както и на инспекция, извършена непосредствено след сигнала за проблемите в дома.

„Проверката установи, че действията на екипа са адекватни и не са нарушени правата на децата. Има пропуски във воденето на документацията, които обаче не касаят качеството на предлаганата услуга”, категорична бе Атанасова.

По нейна информация в дома пребивават 52 деца. 29 от тях са с един родител, 21 – с двама родители и само две деца са кръгли сираци.

Атанасова посочи, че основният проблем в дома са честите бягства на децата. Според нея те се дължат на силната връзка, която повечето от тях имат с родителите си.

Според Атанасова вина за проблемите в детските домове има и лошата комуникация между отговорните институции.

Становището бе подкрепено и от Калин Каменов – председател на Агенцията за защита на детето.

„Проверки са извършвани и през нощта. Няма проституиращи деца, изнасилвания или блудство. Там има проблеми, но не и престъпления”, категоричен бе Каменов.

Той посочи още, че след сигнала за нередностите в „Асен Златаров” са направени изследвания на повече от 2000 деца, настанени  в социални домове в цяла България. Тестовете за ХИВ, Хепатит и „Васерман” на всички тях са били отрицателни.

Макар със закъснение, на заседанието пристигна и социалният министър Тотю Младенов.

Той посочи, че проблемите на децата в неравностойно положение са приоритет за правителството на ГЕРБ.

„Въпреки че домовете са на подчинение на общините, ние не стоим отстрани, още от самото начало работим съвместно с общините”, заяви Младенов.

Скандалът около "Асен Златаров" възникна на 27 юни, когато общинският съветник от БСП Калоян Паргов подаде сигнал до Столична община, че сред децата в дома има серопозитивни, бременни и наркозависими. 

Седмица по-късно проверка установи, че заразените деца не са пребивавали постоянно в дома и не са били в контакт с останалите му възпитаници.

На 8 юли бе съобщено за друг инцидент в "Асен Златаров". Тогава охранителят и възпитаник от дома се сбиха.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2012 в 00:11

за това не трябва да се об6тува с деца от домове за6тото там има и бая балгари демек турци цигани и булгари от такива места НЕ! здрасти 4ао ок ама не с...кс и тн само мойе6 да хване6 спин там си4ки без изклу4ение проституират и мом4ета и моми4ета бодат се и правят без презерватив сас секи на улицата и в дома...кои знае колко заразени има в бг и не се знае то4но от такива пропаднали-те не са виновни а родитлеите им разбира се ама те не искат да се променят и крага се затваря:( сега 6те си помислите 4е това не ви грее нали? ама не е така-утре ва6иа приятел или ма6 като отиде при 1 такава за6тото повярваите мн пати са ми разказвали познати а и 4ета в нета и то хора с мн пари как за разнообразие отиват при такива за да пробват как е поне6е ве4е са били насякаде и им е безинтересно!!!! но то и отведна6 става като е без презерватив за6тото и това пове4ето ма6е не ползват колкото и да уверяват 4е са 4исти и тн...таа мисалта ми бе6е 4е винаги сма о4аквала да грамне някои такав слу4еи сас спин и не с еизненадвам а тапите наивни хорица си 6ивеят В някво заблу6дение и се дзверят на това как било вазмойно :Д ето така спина стига от интерната в дома ви за това никога дайе и на ма6а ми няма да дам секс без презерватив колкото и нереално да зву4и-на които не му харесва ван! доста не6та сам видяла про4ела и наслу6ала така 4е това е поло6ението ло6о ама ако 4овек иска да се предпази наистина не триабва да е наивен-интернатите с анасякаде и тези тинеидйери об6тват с децата ви и ето пак как се хва6та спин-6е го види6 хубав 4ист и после хоп сас хив о6те на 15 16 моми4е от нормално семеиство което не си е зело мерки и наи ве4е е об6тувало с такива хора докато не се завар6и у4или6те си4ки са гд равни и само глупости ги сварзват и ван6ността така 4е от там идва проблема при по младите а при другите от проституциата кои знае колко са в бг хилядите заразени ама никога няма да нау4им а и какво 6те ни помогне....