Нямало СПИН и проституция в дома "Асен Златаров"

Елица Мартинова 25 юли 2012 в 19:50 2100 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Информацията за СПИН и проституция в дома „Асен Златаров” е плод на слухове. Няма проституция, няма наркомания, няма СПИН. Няма нищо от това, за което се говори”, посочи Албена Атанасова – зам.-кмет на Столична община в направление „Здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности”.

Становището си тя съобщи по време на заседание на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, на което бяха поканени и представители на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата младежта и спорта.

Атанасова се позова на постноянните проверки за периода 2010-2012 г., както и на инспекция, извършена непосредствено след сигнала за проблемите в дома.

„Проверката установи, че действията на екипа са адекватни и не са нарушени правата на децата. Има пропуски във воденето на документацията, които обаче не касаят качеството на предлаганата услуга”, категорична бе Атанасова.

По нейна информация в дома пребивават 52 деца. 29 от тях са с един родител, 21 – с двама родители и само две деца са кръгли сираци.

Атанасова посочи, че основният проблем в дома са честите бягства на децата. Според нея те се дължат на силната връзка, която повечето от тях имат с родителите си.

Според Атанасова вина за проблемите в детските домове има и лошата комуникация между отговорните институции.

Становището бе подкрепено и от Калин Каменов – председател на Агенцията за защита на детето.

„Проверки са извършвани и през нощта. Няма проституиращи деца, изнасилвания или блудство. Там има проблеми, но не и престъпления”, категоричен бе Каменов.

Той посочи още, че след сигнала за нередностите в „Асен Златаров” са направени изследвания на повече от 2000 деца, настанени  в социални домове в цяла България. Тестовете за ХИВ, Хепатит и „Васерман” на всички тях са били отрицателни.

Макар със закъснение, на заседанието пристигна и социалният министър Тотю Младенов.

Той посочи, че проблемите на децата в неравностойно положение са приоритет за правителството на ГЕРБ.

„Въпреки че домовете са на подчинение на общините, ние не стоим отстрани, още от самото начало работим съвместно с общините”, заяви Младенов.

Скандалът около "Асен Златаров" възникна на 27 юни, когато общинският съветник от БСП Калоян Паргов подаде сигнал до Столична община, че сред децата в дома има серопозитивни, бременни и наркозависими. 

Седмица по-късно проверка установи, че заразените деца не са пребивавали постоянно в дома и не са били в контакт с останалите му възпитаници.

На 8 юли бе съобщено за друг инцидент в "Асен Златаров". Тогава охранителят и възпитаник от дома се сбиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!