Наградиха моряка от "Коста Конкордия" (снимки)

Елица Мартинова 01 октомври 2012 в 13:57 2627 1

Българския моряк Петър Петров     Снсимка: Сергей Антонов
Българския моряк Петър Петров Снсимка: Сергей Антонов

„Наградата за европейски гражданин бе присъдена на Петър Петров съвсем заслужено. Той е герой в мирно време. Доказа, че България може да присъства не само в негативните новини, но и да се отличи с принос. Извършеното от Петър Петров е истински подвиг“, заяви евродепутатът Кристиян Вегенин в кулоарите на парламента.

Речта му бе част от награждаването на българския моряк Петър Петров.

Той получи признанието за почетен европейски гражданин, защото на 13 януари спаси над 450 пътници, блокирани на заседналия и потъващ кораб „Коста Конкордия“.

На церемонията присъстваха председателят на НС Цецка Цачева, еврокомисарят Кристалина Георгиева и представители на еверопейския парламент. Всички те изказаха възхищението си към Петров и му благодариха, че е представил България в героична светлина.

„Европейската солидарност не е само пари и еврофондове. Тя има човешко измерение и спасяването на 500 души е точно това. Петър Петров е достоен българин, който показа, че българите сме храбър народ“, заяви евродепутатът Владимир Уручев.

Цецка Цачева призна, че българският моряк е върнал вярата ù в саможертвения героизъм.

Благодарност към Петров изказа и еврокомисар Георгиева, която заяви, че с подвига си той я е накарал да се гордее, че е българка.

„Мога само да Ви помоля да ни информирате за бъдещите си пътувания. Така, когато и ние решим да отидем на круиз, ще знаем кой маршрут да изберем, за да сме в безопасност“, коментира шеговито еврокомисарят.

Тържественият тон не прозвуча единствено в думите на самия Петър Петров, който настоя, че постъпката му не е геройство, а проява на професионализъм.

„Аз съм един от вас. Аз съм средностатистически българин и е случайност, че сега съм тук“, каза скромно морякът.

Той разказа, че е помогнал на пътниците заедно с готвачи и помощник-готвчи от Индия и Индонезия. Той е поел ръководството на спасителна лодка, която е направила няколко курса и е евакуирала над 450 души от потъващия десен борд на „Коста Конкордия“.

Животът е хубав, но често ни сблъсква със сложни ситуации, в които трябва да сме професионалисти“, заключи Петров.

В кулоарите на парламента бяха дошли и близки на наградения моряк. Те коментираха пред OFFNews, че той е скромен, реалист и не се счита за герой.

„Петър е земен и добър човек. Той дори малко се притесняваше от връчването на наградата, защото смята, че не е направил нищо необикновено, а просто си е свършил работата“, споделиха роднините на Петров.

По всичко личи, че животът на моряка след инцидента на „Коста Конкордия“ е продължил нормално. В момента той очаква да се качи на поредния си курс. Най-вероятно това ще се случи през декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови