Над 10 000 души остават без лекар в Еленския Балкан

Вероника Шербанова 23 ноември 2012 в 13:53 1505 1

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Над 10 000 души в Еленския Балкан остават без личен лекар. Причината е, че шестимата общопрактикуващи лекари в Елена отказват да пътуват до отдалечените села, съобщи БНТ.

През април беше затворена и общинската болница в Елена. В момента кабинети в града имат шест джипита. Пациентите от общините Елена и Златарица обслужва и един екип на Спешна помощ, който разполага с една линейка.

Досега на общопрактикуващите лекари се налагало да пътуват на собствени разноски с колите си до труднодостъпните села, тъй като повечето пациенти са възрастни хора и нямат възможност да идват до града.

Много често те се съгласявали и да преглеждат безплатно жителите на селата, понеже много от тях не са здравно осигурени. По-голямата част от тях са възрастни хора, които имат нужда от допълнителни грижи, които също никой не плаща, оплакват се джипитата.

В Елена има шест незаети лекарски практики. По думите на лекарите единственият начин те да бъдат заети и така да се разреши проблемът е Здравната каса да промени условията на работа и заплащането в района.

Според кмета на общината Делян Млъзев държавата трябва да намери начин да направи по-привлекателни местата за лекари в тези отдалечени райони.

Малкият брой лични лекари засяга жителите на повече от 70 села в Еленския Балкан – над 10 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!