''Можем този трети мандат да го вземем отговорно,'' заяви лидерът на ''Възраждане'' Костадин Костадинов

OFFNews 26 март 2024 в 20:44 2795 3

Костадин Костадинов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Костадин Костадинов

"Можем този трети мандат да го вземем отговорно и да заявим ясно и категорично, че България може да има и едно българско правителство." Това заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в предаването "Още от деня" по Българската национална телевизия. "Има само мантри, че трябва да има евроатлантическо правителство, а ние казваме, че трябва да има българско правителство. В него не е задължително да доминират лица, които са политически оцветени", обясни Костадинов.

Попитан за това дали предлага експертен кабинет, Костадинов каза: "Не. Всеки един политик трябва да е експерт. Не може да си политик и да не си експерт в някаква сфера".

На въпрос кой ще бъде кандидатът за премиер на "Възраждане", той заяви: "Това, като получим третия мандат, евентуално".

"Нека да кажа какъв трябва да бъде принципът за съставяне на българско правителство," добави Костадинов. "В него трябва да се чувстват представени всички сфери на българското общество, включително и всички хора, които не гласуват," каза той. "Това ще стане с разговори с тези хора и ние сме провели една голяма част от тези разговори. Държавата ни се намира в много голяма криза и единственият начин да излезем от нея е по пътя на националното обединение. Това означава, че трябва да протегнем ръка към всички и този кабинет с мандат на "Възраждане" ще покаже това. Без ДПС, защото ДПС не е партия. Ние сме готови да разговаряме с всички и сме разговаряли с всички. Въпросът е, че не всички наши виждания се приемат", каза още Костадинов.

По неговите думи днес сме станали свидетели на ново политическо дъно - това унижение, което е безпрецедентно и на практика днес погреба ПП-ДБ, уточни той. "Тази формация ще има много сериозни проблеми с влизането си в парламента, защото нека да не забравяме, че формацията ПП и другите в тази, условно дясна, а иначе лява, коалиция бяха заченати с идеята да извадят ГЕРБ от властта. Преди две години се хвалеха, че са арестували Бойко Борисов, а сега, две години по-късно, му се молеха за пореден път. Три седмици виждаме един позорен политически театър, в който ПП-ДБ се моли коленопреклонно на ГЕРБ да управлява заедно с тях", заяви лидерът на "Възраждане" по повод първия мандат за съставяне на правителство с кандидат Мария Габриел, който приключи неуспешно след гласуване в парламента на извънредно заседание.

"Да видим утре какво ще се случи при връчването на мандата. Утре ПП-ДБ ще вземат мандата и ще видим дали ще го бавят седем дни," добави още той.

Утре, 27 март, държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

3

Муню

27.03 2024 в 09:37

От ГЕРБ не съм чул нападки срешу Възраждане, напротив, според Борисов, те са си ОК.
Коете ще рече, че тези думи идват от Пеевски през остата на тиквата. Като включиш и идиотите от ИТН....да не се получи правителство на "отговорността" и прочие тъпотии?

22548

2

dolivo

27.03 2024 в 08:31

Той си обира хардлайнерите, и чака активация от Кремъл.

345

1

Джендо Джедев

27.03 2024 в 08:22

Я па тая копейка! Никой не иска да си играе с теб, даже и мухълите от БСП.
 
X

Да помогнем на украинските деца!